3 естествени и икономични съвета за предотвратяване на гниене на доматите

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
3 astuces naturelle et économiques pour prévenir la pourriture apicale des tomates

Крайното гниене на доматите е често срещан проблем, който засяга много градинари. Това заболяване, наричано още “черно дъно”, причинява появата на черни петна и обезцветени участъци по плодовете. за щастие има няколко естествени и икономични съвета за предотвратяване на това неудобство. В тази статия представяме три ефективни метода за защита на вашите доматени растения срещу гниене в края на цветовете.

1. Използвайте естествен мулч

Мулчирането е техника за покриване на почвата около растенията с органичен материал. Този метод предлага много предимства, включително регулиране на температурата на почвата, задържане на влага и предотвратяване на ерозия. За борба с гниенето на края на цъфтежа на доматите е възможно да се използват различни видове естествен мулч:

3 естествени и икономични съвета за предотвратяване на гниене на доматите
3 естествени и икономични съвета за предотвратяване на гниене на доматите
 • слама: Сламата е лек и икономичен мулч, идеален за задържане на влага и предотвратяване на изпарение. Също така подобрява структурата на почвата и обогатява почвата с органични вещества.
 • Окосена трева: Окосената трева е често подценяван ресурс в градинарството. Те могат да се използват като мулч за подхранване на почвата с азот и органични вещества, като същевременно регулират влажността.
 • Нарязани листа: Нарязаните листа са друго естествено решение за защита на доматените растения от гниене в края на цветовете. Те осигуряват изолационен слой, който насърчава задържането на вода и ограничава температурните колебания на почвата.
 • Настъргана кора: Настърганата кора е здрав, издръжлив мулч, който може да се използва за подобряване на структурата на почвата и ограничаване на ерозията. Освен това помага за регулиране на влажността и контрол на растежа на плевелите.

Как правилно да мулчирате вашите доматени растения?

За да бъде ефективно мулчирането срещу гниене на края на цветята, важно е да следвате определени стъпки:

 1. Поливайте обилно доматените растения преди полагането на мулч, за да създадете добър запас от влага за корените.
 2. Поставете слой от 5 до 10 см мулч около растенията, без да докосвате директно ствола, за да избегнете задушаване на корените или насърчаване на заболяване.
 3. Мулчирайте отново, докато се разлага, за да поддържате постоянно ниво на защита от гниене в края на цъфтежа.

2. Приемете балансирано торене

Правилното торене е от съществено значение за предотвратяване на гниене в края на цветовете при доматите. Всъщност това заболяване може да бъде причинено от дисбаланс между нуждите на растенията от калций и съдържанието на този елемент в почвата. Липсата на калций може да причини образуването на черни петна по плодовете и да направи доматите податливи на цъфтеж и гниене.

Наторете вашите домати с калций

За да компенсирате недостига на калций, можете да използвате няколко вида торове:

 • Черупки от яйца: Натрошете изсушени яйчени черупки и ги включете в почвата около доматените растения. Те постепенно ще отделят калций в почвата.
 • Варовикови поправки: Варовити добавки, като вар или гипс, са богати на калций и правят възможно коригирането на киселинността на почвата, като същевременно запълват недостига на минерали.
 • Специфични торове: Торовете, специално създадени за домати, обикновено съдържат калций и други хранителни вещества, необходими за растежа на растенията. Следвайте инструкциите на производителя, за да определите колко да използвате.

Поддържайте добър баланс на хранителни вещества

Също така е от решаващо значение да се осигури снабдяване с калий, фосфор и азот, за да се предотврати гниене на края на цветовете при доматите. Балансираното торене спомага за хармоничното развитие на растенията и ограничава риска от заболяване.

3. Практикувайте редовно и подходящо напояване

Редовното напояване, адаптирано към нуждите на доматените растения, е от съществено значение за гарантиране на тяхното здраве и предотвратяване на гниене на края на цъфтежа. Всъщност почвата, която е твърде суха или нередовно напоявана, може да попречи на усвояването на калций от корените и да причини появата на черни петна по плодовете.

Как правилно да поливате доматите?

За да избегнете гниене в края на цъфтежа при доматите, следвайте добрите практики за напояване:

 1. Поливайте доматените растения редовно, в зависимост от климатичните условия и нуждите на растенията. При горещо време може да се наложи ежедневно поливане.
 2. Предпочитайте поливането в подножието на растенията, вместо поливането чрез пръскачка. Това ограничава изпарението и насочва водата директно към корените.
 3. Поливайте за предпочитане сутрин, когато температурите са по-ниски и изпарението е по-малко важно.
 4. Поддържайте почвата влажна, но не мокра, за да избегнете преполиване, което може да насърчи загниване на края на цветовете.

Прилагайки тези три естествени и икономични съвета, вие ще можете ефективно да предотвратите гниенето на края на цветовете при доматите и да се насладите максимално на реколтата си.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » 3 естествени и икономични съвета за предотвратяване на гниене на доматите