3 естествени репелента, за да се подготвите за борба с комарите

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
3 répulsifs naturels à préparer soi-même pour lutter contre les moustiques

Комарите са не само неприятни и дразнещи, но и могат да пренасят болести. За да избегнете ухапванията им, на пазара има много химически репеленти. Тези продукти обаче могат да бъдат вредни за здравето и околната среда. За щастие има екологични и безопасни алтернативи за отблъскване на тези нежелани насекоми. В тази статия ще ви представим три естествени репелента, които да си приготвитебазиран на растения с репелентни свойства срещу насекоми като лимонена върбинка, босилек и мащерка.

Лимонена върбинка: мощен естествен репелент

Лимонова върбинка (Aloysia citrodora), известна още като лимонова върбинка или лимонена трева, е растение, произхождащо от Южна Америка, особено ценено заради свежия си аромат на лимон. Листата му съдържат етерични масла с репелентни свойства срещу комари и други хапещи насекоми.

3 естествени репелента, за да се подготвите за борба с комарите
3 естествени репелента, за да се подготвите за борба с комарите

Спрей против лимонена върбинка

За да направите репелентен спрей на базата на върбинка-лимонова трева, ще ви трябва:

  • 100 мл вода
  • 50 мл бял оцет
  • 10 капки етерично масло от лимонова върбинка

Смесете всички съставки в спрей бутилка и я разклатете добре преди всяка употреба. Напръскайте дрехите, кожата си (като избягвате лицето) и местата, където искате да държите комарите далеч.

Босилек: отблъскващо и ароматно растение

Босилекът (Ocimum basilicum), тази ароматна билка, популярна в кухнята, също има свойства против насекоми. Всъщност неговият характерен аромат не се оценява много от комарите и другите летящи насекоми. Следователно е достатъчно да култивирате няколко растения босилек близо до прозорци или на ръба на тераса, за да се възползвате от тяхното отблъскващо действие.

Лосион на основата на босилек

За да приготвите репелентен лосион на основата на босилек:

  1. Запарете 30 г пресни листа от босилек в 200 мл вряща вода за 30 минути.
  2. Филтрирайте инфузията и я оставете да се охлади
  3. Добавете 50 мл бял оцет и 5 капки етерично масло от лавандула

Изсипете препарата в бутилка със спрей и го нанесете директно върху кожата си. Можете също така да напръскате този лосион около вашето външно пространство, за да държите комарите далеч.

Мащерка: естествен репелент с множество предимства

Мащерката (Thymus vulgaris), друга ароматна билка, често използвана в готвенето, също е отличен естествен репелент срещу комари. Това средиземноморско растение съдържа тимол, активен компонент, който действа като репелент срещу насекоми и може да се извлече като етерично масло.

Свещ против мащерка

За да направите свещ против мащерка:

  • Разтопете 200 г соев или пчелен восък на водна баня
  • Добавете 20 капки етерично масло от мащерка и разбъркайте добре
  • Изсипете препарата в съд или форма, след което поставете памучен фитил
  • Оставете да се охлади и втвърди преди употреба

Запалете свещта, когато сте на открито или в стая, където има комари. Изпаренията, отделени от горенето, ефективно ще отблъснат тези вредители.

Съвети и предпазни мерки при употреба

Естествените репеленти, показани тук, обикновено са безопасни за повечето хора. Препоръчително е обаче да направите тест с пластир, преди да нанесете тези препарати директно върху кожата. Освен това бременните жени и децата под 3 години трябва да избягват използването на някои етерични масла. Ако се съмнявате, консултирайте се със здравен специалист.

И накрая, не забравяйте, че естествените репеленти не са толкова ефективни, колкото търговските химически продукти. Въпреки това те могат да представляват интересна алтернатива за намаляване на употребата на вредни вещества и участие в опазването на околната среда.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » 3 естествени репелента, за да се подготвите за борба с комарите