3 мощни и лесни за правене сами естествени рецепти за унищожаване на плевели

Три ефективни и лесни за изпълнение естествени рецепти за унищожаване на плевели

Химическите средства за унищожаване на плевели са все по-критикувани за вредното им въздействие върху околната среда и здравето. За щастие има естествени и екологични алтернативи, за да се отървете от плевелите, без да навредите на нашата планета. В тази статия ви представяме три мощни естествени рецепти за унищожаване на плевелилесен за правене сам и икономичен.

1. Унищожител на плевели с бял оцет

Белият оцет е често срещана съставка, използвана в рецепти за зелено почистване. Освен това има много интересни свойства за убиване на плевели, благодарение на високата си киселинност, която елиминира плевелите. За да приготвите този естествен убиец на плевели, изпълнете следните стъпки:

3 мощни и лесни за правене сами естествени рецепти за унищожаване на плевели
3 мощни и лесни за правене сами естествени рецепти за унищожаване на плевели

съставки

 • 1 литър бял оцет
 • 2 супени лъжици биоразградим препарат за съдове

Подготовка

 1. Смесете белия оцет с течността за миене на съдове в контейнер или директно в пулверизатор.
 2. Разклатете добре сместа до получаване на хомогенен разтвор.

Използвайте

Напръскайте сместа щедро върху плевелите, като внимавате да избегнете растенията, които искате да запазите. Белият оцет ще действа бързо, за да унищожи нежеланите растителни клетки.

Внимание: Белият оцет също може да увреди растенията, които искате да запазите, така че е важно да го прилагате само върху плевели и да избягвате други растения, доколкото е възможно.

ефективни естествени средства за борба с плевелите
ефективни естествени средства за борба с плевелите

2. Сода бикарбонат против плевели

Содата за хляб е естествен продукт с много приложения, особено за домакинството и градинарството. Има свойства за убиване на плевели поради способността си да нарушава растежа на растенията. Ето как да приготвите този естествен убиец на плевели:

съставки

 • 200 г сода бикарбонат
 • 1 литър вода

Подготовка

 1. Разтворете содата за хляб във водата, като разбъркате добре до получаване на хомогенен разтвор.
 2. Прехвърлете разтвора в пулверизатор.

Използвайте

Напръскайте разтвора върху плевелите, като наблегнете на местата, където растат най-много. Содата за хляб ще предотврати растежа им и ще улесни премахването им.

Трик: можете също така да поръсите чиста сода за хляб директно върху плевелите, особено тези, които растат по алеите или вътрешните дворове. Тогава содата за хляб ще действа като бавно действащо средство за борба с плевелите.

ефективни естествени средства за борба с плевелите
Направете свой собствен естествен убиец на плевели

3. Унищожител на солени плевели

Солта е естествен и икономичен продукт, който може да се използва като екологично средство за борба с плевелите. Унищожава плевелите, като причинява дехидратация на растенията. Ето как да приготвите този естествен убиец на плевели:

съставки

 • 500 г сол
 • 1 литър вряща вода

Подготовка

 1. Солта се разтваря във вряща вода, като се разбърква добре до получаване на хомогенен разтвор.
 2. Оставете разтвора да се охлади преди употреба.

Използвайте

Изсипете соления разтвор върху плевелите, като внимавате да избегнете растенията, които искате да запазите. Солта ще накара нежеланите растения да се дехидратират бързо, което ще доведе до тяхната смърт.

Внимание: солта може да навреди на растенията, които искате да запазите, и на качеството на почвата. Поради това се препоръчва да се използва пестеливо и само в райони, където плевелите са особено инвазивни.

Избирайки тези естествени средства за борба с плевелите, вие ще помогнете за опазването на околната среда и здравето на вашата градина. Не се колебайте да тествате тези рецепти и да споделите резултатите си с други градинари, загрижени за опазването на нашата красива планета.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » 3 мощни и лесни за правене сами естествени рецепти за унищожаване на плевели