4 естествени и ефективни съвета, за да държите хранителните молци далеч от вашата кухня

Хранителните молци са малки насекоми, които бързо могат да причинят проблеми в нашата кухня. Те се хранят с храната ни и могат да причинят зараза, ако не предприемем правилните стъпки, за да ги елиминираме. В тази статия ви представяме 4 природни трика за да изплашите хранителни молци от вашата кухня, без да използвате химикали.

Как да предотвратите нашествието на хранителни молци във вашата кухня?

За да предотвратите появата на тези вредители във вашата кухня, е важно да поддържате добра хигиена и да използвате подходящи методи за съхранение. Ето няколко съвета за предотвратяване на заразяване с хранителни молци:

естествени съвети за предпазване от хранителни молци
естествени съвети за предпазване от хранителни молци
  • Редовно почиствайте шкафовете си: Хранителните молци обичат да се крият в тъмни, влажни ъгли. Не забравяйте редовно да почиствате шкафовете и шкафовете си, за да предотвратите заселването на молци там.
  • Съхранявайте храната си в херметически затворени контейнери: Молците могат лесно да попаднат в хартиени или пластмасови опаковки. За да избегнете това, съхранявайте храната си в херметически затворени контейнери.
  • Проверявайте редовно срока на годност на вашата храна: Хранителните молци са особено привлечени от храни с изтекъл срок на годност. Не забравяйте редовно да проверявате срока на годност на вашата храна и да изхвърляте храната с изтекъл срок на годност.
  • Проветрете кухнята си: Хранителните молци мразят хладен и сух въздух. Не забравяйте редовно да проветрявате кухнята си, за да предотвратите заселването на молци там.

Естествени съвети за предпазване от хранителни молци

Ето 4 естествени съвета, за да държите хранителните молци далеч от вашата кухня:

1. Използвайте дафинов лист

Дафиновите листа са ефективно и естествено средство срещу хранителни молци. Всъщност тяхната характерна миризма отблъсква молци. За да използвате този трик, всичко, което трябва да направите, е да поставите няколко дафинови листа в шкафовете и шкафовете си. Сменяйте ги приблизително на всеки два месеца.

как да предпазим хранителните молци
как да предпазим хранителните молци?

2. Карамфил

Карамфилът е подправка, която е много ценена заради аромата си, но и заради инсектицидни свойства. Следователно може да се използва за отблъскване на хранителни молци. Просто поставете няколко скилидки в шкафовете и шкафовете си, като ги подредите върху памучно парче или в малки чашки. Можете също така да направите малки торбички от тънък плат и да поставите няколко скилидки в тях.

3. Бял оцет

Белият оцет е натурален продукт с антисептични и инсектицидни свойства. За да го използвате срещу хранителни молци, всичко, което трябва да направите, е да накиснете чиста кърпа в бял оцет и да почистите с него шкафовете и шкафовете си. Можете също да напръскате бял оцет, разреден във вода, върху заразените места.

4. Етерично масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула има репелентни свойства срещу хранителни молци. За да използвате този трик, всичко, което трябва да направите, е да капнете няколко капки етерично масло от лавандула върху парче памук или малко парче плат и да го поставите в шкафовете и шкафовете си. Не забравяйте да подновявате приложението всеки месец.

отървете се от хранителни молци
отървете се от хранителни молци

Какво да правим при напреднало заразяване?

Ако въпреки всички тези природни трикове, вашата кухня все още е нападната от хранителни молци, възможно е заразата да е твърде напреднала. В този случай се препоръчва:

  • Изхвърлете всички заразени храни и почистете старателно шкафовете и шкафовете си.
  • Използвайте специално проектирани феромонни капани за улавяне на хранителни молци. Тези капани се предлагат в магазините за DIY или градинските центрове.
  • Обадете се на професионалист, който да дезинфекцира вашата кухня, ако заразата продължава.

Като следвате тези съвети и трикове, трябва да можете да държите хранителните молци далеч от вашата кухня по естествен начин и без да използвате химикали, които са вредни за здравето и околната среда. Не се колебайте да споделите съветите на собствената си баба в коментарите!

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » 4 естествени и ефективни съвета, за да държите хранителните молци далеч от вашата кухня