5 естествени и ефективни съвета, за да държите мравките далеч от дома и градината

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
5 astuces naturelles et efficaces pour éloigner les fourmis de la maison et du jardin

Мравките могат бързо да нахлуят в домовете и градините ни, причинявайки неудобства и понякога дори щети. За щастие ги има естествени и ефективни съвети за да държите тези малки насекоми далеч, без да използвате химикали. Ето 5 съвета, които ще ви помогнат да защитите дома и градината си от нашествия на мравки.

1. Използвайте бял оцет като репелент

THE бял оцет е отличен естествен репелент срещу мравки. Той нарушава обонятелната им система и ефективно ги държи далеч. За да използвате, смесете една част бял оцет с една част вода в бутилка със спрей, след което напръскайте сместа върху местата, където има мравки или върху техните входни точки в къщата. Можете също така да почиствате работните си повърхности и подове с тази смес, за да предотвратите заселването на мравки там.

5 естествени и ефективни съвета, за да държите мравките далеч от дома и градината
5 естествени и ефективни съвета, за да държите мравките далеч от дома и градината

Редовно подновявайте приложението

За да се поддържа ефективността на белия оцет, се препоръчва да се подновете приложението всеки ден в продължение на няколко дни, след това по-често, ако е необходимо.

2. Създайте естествени бариери с репелентни растения

Някои растения имат способността естествено да отблъскват мравките и могат да бъдат използвани, за да обградят дома ви или да защитят градината ви. Сред тези растения са:

  • Лавандула
  • Абсент
  • Базиликата
  • невенчета
  • Мента

засадете ги близо до зони, които искате да защитите, и около дома ви, за да създадете бариера против мравки.

Използвайте етеричните масла от тези растения

Ако не можете да засадите тези растения около къщата си, опитайте да използвате техните етерични масла. Смесете няколко капки етерично масло с вода в спрей бутилка и напръскайте засегнатите места.

3. Предотвратете достъпа на мравки до храна

Мравките са привлечени от храна, особено сладки храни. За да предотвратите нахлуването им в дома ви, следвайте няколко прости правила:

  • Съхранявайте храната си в херметически затворени контейнери
  • Редовно почиствайте кухнята и работните повърхности
  • Бързо изхвърлете остатъците от храна и трохите
  • Избягвайте да оставяте храна навън, като презрели плодове

Приемайки тези добри навици, вие ще ограничите привлекателността на вашия дом за мравки и ще намалите тяхното присъствие.

4. Използвайте капани за сода за хляб и захар

Друг естествен и ефективен начин да предпазите мравките е да използвате капани, направени от сода бикарбонат и захар. Содата бикарбонат е токсична за мравките при поглъщане, докато захарта ги привлича. За да приготвите този капан, смесете една част сода бикарбонат с една част пудра захар.

Поставете капани близо до заразени зони

След това загребете сместа в малки контейнери или върху алуминиево фолио и ги поставете близо до места, нападнати от мравки. Мравките ще бъдат привлечени от захарта, ще погълнат и содата за хляб, което постепенно ще ги елиминира.

5. Блокирайте входните точки на Ant

За да предотвратите нахлуването на мравки в дома ви, важно е да блокират входните им точки. Редовно проверявайте стените, первазите и прозорците на вашия дом за пукнатини или дупки, през които могат да минат мравки.

Запечатайте пукнатините с шпакловка

Използвайте уплътнител или силикон, за да запечатате пукнатини и да предпазите мравките. Можете също така да поръсите диатомична пръст, естествен инсектицид, около входните точки, за да възпрете мравките да се приближат.

Като следвате тези 5 естествени и ефективни съвета, трябва да можете да държите мравките далеч от дома и градината си, без да прибягвате до вредни химикали. Чувствайте се свободни да коригирате тези методи според нуждите и да ги комбинирате за оптимална защита.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » 5 естествени и ефективни съвета, за да държите мравките далеч от дома и градината