5 изненадващи и малко известни начина за използване на водата за варене на картофи

Водата за готвене на картофи често се изхвърля, без дори да се замисли. Тази вода обаче може да бъде много полезна в различни ситуации. Ето го 5 невероятни и екологични начина да използвате водата за готвене на картофи.

1. Подхранвайте растенията в градината

Хранителните вещества, присъстващи в картофите, се намират частично във водата за готвене. Следователно би било жалко да не се възползвате от това, за да подхраните вашите растения! Съберете охладената вода за готвене и я използвайте за поливане на вашите цветя, зеленчуци и други растения. Този метод не само спестява вода, но и осигурява на вашите насаждения основни хранителни вещества за растежа им.

5 изненадващи и малко известни начина за използване на водата за варене на картофи
5 изненадващи и малко известни начина за използване на водата за варене на картофи

Пазете се от излишък

Внимавайте обаче да не поливате растенията си с тази вода, тъй като тя може да съдържа малко сол, добавена по време на готвене. Освен това е най-добре да не използвате този трик върху крехки или чувствителни към сол растения, като някои цветя или млади филизи.

2. Почистете петната по плочките

Водата за готвене на картофи има обезмасляващи свойства, които могат да се използват за ефективно почистване на петна по плочки. Просто изтъркайте петната с кърпа, напоена с хладка вода за готвене, след това изплакнете с чиста вода. Можете също така да добавите няколко капки бял оцет, за да увеличите ефективността на този естествен почистващ препарат.

Тествайте преди употреба

Винаги от съображения за предпазливост се препоръчва да тествате този метод върху малка незабележима област, преди да го приложите върху цялата облицовка. Това ще гарантира, че водата за готвене няма да причини обезцветяване или други щети на вашия под.

как да рециклирате водата за готвене на картофи
как да рециклираме водата за готвене на картофи?

3. Придайте блясък на сребърните прибори

Ако имате сребърни прибори за хранене, които са потъмнели от времето и употребата, водата за готвене на картофи може да помогне за възстановяване на блясъка им. Просто накиснете сребърните прибори в хладка вода за готвене за около час, след това го разтрийте с мека кърпа, за да премахнете почернелия филм. Накрая изплакнете обилно с чиста вода и избършете с друга чиста, суха кърпа.

Защо работи?

Нишестето, отделяно от картофите по време на готвене, има способността да абсорбира сулфидите, отговорни за потъмняването на среброто. Поради това водата за готвене действа като естествен почистващ и дезоксидиращ агент, което прави възможно възстановяването на блясъка и блясъка на вашите сребърни предмети.

4. Пригответе бульон за супи и сосове

Вместо да използвате чешмяна вода или кубчета бульон, които често са с високо съдържание на сол, можете да използвате водата за готвене от картофите, за да направите свои собствени супи и сосове. Вече горещата, богата на хранителни вещества вода ще добави допълнителен вкус към вашето готвене.

Разнообразни рецепти

Използвайте тази вода като основа за приготвяне на зеленчукова супа, домашен доматен сос или дори бульон за приготвяне на паста или ориз. Чувствайте се свободни да експериментирате с различни рецепти и да регулирате количествата вода според вашите вкусове и желаната консистенция.

Съвети за рециклиране на вода за готвене на картофи
Съвети за рециклиране на вода за готвене на картофи

5. Облекчаване на кожни раздразнения

И накрая, знаете ли, че водата от картофите може да се използва и за облекчаване на определени кожни заболявания? Благодарение на своите противовъзпалителни и омекотяващи свойства, може да успокои дразнене, сърбеж и зачервяване, причинени от ухапвания от насекоми, слънчево изгаряне или обриви.

Как да процедираме ?

Просто нанесете памучен тампон, напоен с охладена вода за готвене, върху засегнатата област и оставете за няколко минути. Можете да повторите операцията няколко пъти на ден, ако е необходимо, докато симптомите отшумят.

В обобщение, водата за готвене на картофи има много практични и екологични приложения, независимо дали за градинарство, почистване, готвене или грижа за кожата. Така че следващия път, когато готвите картофи, помислете за спестяване на тази ценна вода!

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » 5 изненадващи и малко известни начина за използване на водата за варене на картофи