5 рецепти за естествени торове за насърчаване на развитието на домати. Как да ги приготвите сами?

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Comment préparer un engrais naturel pour favoriser le développement des tomates

В тази статия ще ви запознаем с различни методи за приготвяне на естествен тор за насърчаване на развитието на доматите. С тези съвети можете да отглеждате вкусни и здравословни домати, без да използвате вредни химикали.

Основни хранителни вещества за домати

Доматите се нуждаят от три основни хранителни вещества, за да растат правилно: азот (N), фосфор (P) и калий (K). Тези елементи са от съществено значение за осигуряване на оптимален растеж и производство на качествени плодове.

Как да подготвим естествен тор за насърчаване на развитието на домати
Как да подготвим естествен тор за насърчаване на развитието на домати?
  1. Азот : Необходим е за растежа на листата и стъблата. Липсата на азот може да доведе до забавяне на растежа, пожълтяване на листата и лошо производство на плодове.
  2. Фосфор : Допринася за развитието на корени, цветове и плодове. Дефицитът на фосфор може да причини тъмнозелени листа, бавен растеж и малко плодове.
  3. калий : Помага за регулиране на консумацията на вода, фотосинтезата и устойчивостта на болести. Липсата на калий може да причини кафяви или изкривени листа и лоша устойчивост на болести.

5 рецепти за естествени торове, които помагат на доматите да растат добре

Ето няколко рецепти за естествени торове, които можете да приготвите у дома, за да подхраните вашите домати.

1. Сода за хляб

Содата за хляб е отличен източник на калий и може да помогне за намаляване на киселинността на почвата, което насърчава развитието на доматите. За да подготвите този тор, просто разтворете 1 супена лъжица сода за хляб в 4 литра вода. След това можете да поливате вашите доматени растения с този разтвор на всеки 15 дни.

2. Рибешки глави

Рибните глави са богати на азот, фосфор и други основни хранителни вещества за растежа на доматите. За да използвате този тор, просто погребете рибена глава под всяко доматено растение при засаждане. Хранителните вещества ще се освобождават бавно в почвата, докато рибата се разлага.

3. Аспирин

Аспиринът съдържа салицилова киселина, която повишава имунната система на растенията и им помага да устоят на болести. За да приготвите този естествен тор, разтворете таблетка аспирин в 4 литра вода и напръскайте с този разтвор листата на вашите доматени растения веднъж месечно.

Как да подготвим естествен тор за насърчаване на развитието на домати (2)
пригответе ефективен естествен тор за домати

4. Черупки от яйца

Яйчените черупки са богати на калций, основен хранителен елемент за растежа на доматите и предотвратяването на гниене в края на цветовете. За да използвате този тор, натрошете черупките на яйцата и ги разпределете около основата на вашите доматени растения. Можете също така да добавите натрошени яйчени черупки към вашия компост, за да обогатите почвата си с калций.

5. Дървесна пепел

Дървесната пепел съдържа калий, калций и други минерали, които насърчават развитието на корените и устойчивостта на домати към болести. За да използвате този тор, смесете малко количество дървесна пепел във водата за поливане или ги разпръснете директно върху почвата около вашите доматени растения.

Как да прилагаме естествени торове за домати?

За да се гарантира ефективността на тези естествени торове, се препоръчва те да се прилагат редовно през целия вегетационен период на доматите. Ето няколко съвета за правилно хранене на вашите растения:

  • Поливайте редовно : Доматите се нуждаят от редовно поливане, за да усвоят хранителните вещества от почвата. Уверете се, че поливате растенията си равномерно и избягвайте екстремни колебания във влажността.
  • Използвайте компост : Компостът е отличен източник на хранителни вещества за доматените растения. Добавяйте го редовно към почвата си, за да поддържате стабилно снабдяване с хранителни вещества.
  • Редувайте видовете торове : За да избегнете хранителни дисбаланси, редувайте различните видове естествени торове, споменати по-горе, и ги комбинирайте с компост.
  • Проверете състоянието на вашите растения : Внимателно наблюдавайте вашите доматени растения, за да откриете бързо признаци на хранителни дефицити или излишъци. Съответно коригирайте количеството и вида на тора.

Следвайки тези съвети и приготвяйки свои собствени естествени торове, вие ще помогнете за насърчаване на здравословното и енергично развитие на вашите доматени растения.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » 5 рецепти за естествени торове за насърчаване на развитието на домати. Как да ги приготвите сами?