7 неща, които никога не трябва да слагате в съдомиялната!

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova

Съдомиялната машина е основна част от оборудването за улесняване на ежедневните ни задачи. Някои артикули обаче може да се повредят или да повредят вашия уред, ако се мият в съдомиялна машина. В тази статия ви представяме 7 неща, които никога не трябва да слагате в съдомиялната.

1. Дървени кухненски прибори

Дъските за рязане, шпатулите, лъжиците и други аксесоари, изработени от дърво, трябва да се мият на ръка. Горещата вода и препаратите за съдомиялна машина могат да причинят подуване, изкривяване и напукване на дървото. В допълнение, интензивните цикли на сушене могат да отслабят и в крайна сметка да счупят влакната на дървото.

какво никога не трябва да се поставя в съдомиялна машина
какво никога не трябва да се поставя в съдомиялната?

Съвет за грижа:

Измийте дървените прибори с влажна гъба и малко течен сапун. Изплакнете ги обилно и веднага ги подсушете с чиста кърпа.

2. Остри ножове и професионални ножове

Ножовете за готвач, ножовете за хляб и други остри остриета могат бързо да се изтъпят, когато се мият в съдомиялна машина. Контактът с други предмети по време на цикъла на пране може да доведе до отчупване или надраскване на острието. Освен това, ножовете могат също да причинят повреда на вътрешността на вашата съдомиялна машина.

Съвет за грижа:

Измийте острите си ножове на ръка със сапун и топла вода. Избършете острието внимателно, за да не се порежете, и веднага подсушете ножа с чиста кърпа.

3. Чугунени тенджери и тигани

Чугунът е здрав и издръжлив материал, но не издържа добре на почистване в съдомиялна машина. Всъщност това може да причини появата на ръжда и да повреди защитното покритие на повърхността.

Съвет за грижа:

Мийте чугунените прибори на ръка с мека четка и малко сапун. Изплакнете обилно и веднага подсушете с чиста кърпа. За да предотвратите ръждясване, нанесете тънък слой растително масло, преди да приберете тенджерата или тигана.

мръсни съдове в съдомиялната машина
мръсни съдове в съдомиялната машина

4. Пластмасови кутии за съхранение

Въпреки че някои пластмасови кутии за съхранение са проектирани да се мият в съдомиялна машина, най-добре е да не го правите. Топлината и препаратът могат в някои случаи да променят пластмасата и да доведат до образуването на потенциално вредни вещества. Освен това леките кутии могат да бъдат съборени по време на цикъла на пране, което ограничава ефективността им на почистване.

Съвет за грижа:

Измийте пластмасовите кутии на ръка с гъба и течен сапун. Изплакнете ги обилно и ги подсушете с чиста кърпа, преди да ги приберете.

5. Кристални предмети

Чашите и другите кристални предмети са твърде крехки, за да се мият в съдомиялна машина. Топлината и силните водни струи могат да накарат тези деликатни предмети да се напукат или дори да се счупят напълно.

Съвет за грижа:

Измийте ръчно кристалните предмети с мека гъба и течен сапун. Изплакнете ги с топла вода, след което ги подсушете с кърпа без мъх, за да избегнете ивици.

работеща съдомиялна машина
работеща съдомиялна машина

6. Алуминиеви прибори

Някои алуминиеви съдове за готвене, като тигани, тигани и форми за торта, не трябва да се мият в съдомиялна машина. Наистина химическата реакция между алуминий и перилни препарати може да доведе до загуба на защитното им покритие и да причини окисляването им.

Съвет за грижа:

Измийте алуминиевите части с мека гъба и течен сапун. Изплакнете ги обилно и веднага ги подсушете с чиста кърпа.

7. Боядисани или позлатени декоративни предмети

Чинии, чаши и други прибори за хранене с ръчно рисувани дизайни или златни детайли може да загубят блясъка си, когато се мият в съдомиялна машина. Наистина, химикалите и топлината могат да влошат цветовете и покритията.

Съвет за грижа:

Перете деликатните декоративни предмети на ръка с мека гъба и течен сапун. Изплакнете ги обилно и ги подсушете с кърпа без мъх, за да запазите външния им вид.

Като внимавате да миете тези предмети на ръка и като следвате нашите съвети за поддръжка, вие ще удължите живота на вашите кухненски прибори и ще избегнете повреда на вашата съдомиялна машина. Не се колебайте да се консултирате с ръководството за потребителя на вашето устройство, за да научите допълнителните предпазни мерки, които трябва да се вземат.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » 7 неща, които никога не трябва да слагате в съдомиялната!