Бързо охладете бутилка вода без хладилник: невероятният трик на баба, който трябва да знаете!

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova

През лятото или по време на периоди на големи горещини може да е трудно да поддържате напитката си студена. Хладилникът не винаги е на разположение, особено когато сте в движение, на пикник или на почивка. Въпреки това, има a съвет на баба прост и ефективен начин за бързо охлаждане на бутилка вода без хладилник. Открийте тук тайната да се наслаждавате на прясна и утоляваща жаждата вода само за няколко минути.

Принципът: използване на науката за охлаждане на водата

За да охладите бутилка вода без хладилник, трикът е да се възползвате от естествения феномен, добре познат на учените: изпарението. Когато течността се изпари, тя абсорбира топлина и по този начин причинява спад на температурата около себе си. Така че всичко, което трябва да направите, е да създадете благоприятни условия за изпаряване, за да охладите бутилката с вода.

бързо охладете бутилка вода без хладилник
бързо охладете бутилка вода без хладилник

Необходимите съставки

 • Бутилка вода със стайна температура
 • Хавлиена кърпа, салфетка или достатъчно голямо парче плат, за да увиете бутилката
 • Едра сол
 • Студена вода (ако е възможно) или чешмяна вода

Стъпките за освежаване на вашата бутилка вода без хладилник

Следвайте тези бързи и лесни стъпки, за да се насладите на освежаваща вода за нула време:

 1. Намокрете кърпата или кърпата: Накиснете парчето плат в студена или чешмяна вода. Стиснете го леко, за да остане влажен, но да не капе.
 2. Добавете едра сол: Щедро поръсете мократа кърпа с едра сол. Солта насърчава изпарението и ще позволи на бутилката ви да се охлади по-бързо.
 3. Опаковайте бутилката: Увийте солената кърпа около бутилката с вода, като се уверите, че е добре покрита.
 4. Поставете бутилката в хладилника: В идеалния случай изложете бутилката, увита в кърпата, на източник на чист въздух, като течение, вентилатор или просто на сянка. Избягвайте слънчеви или горещи места, които ще забавят процеса на охлаждане.
 5. Изчакайте няколко минути: В зависимост от температурата на околната среда и ефективността на вашата изпарителна система, вашата бутилка с вода трябва да се охлади само за 10-30 минути.

Предимствата на този трик за охлаждане на бутилка вода без хладилник

Този прост и ефективен метод има няколко предимства:

 • Икономически : Няма нужда да купувате кубчета лед или пакети с лед, едрата сол и водата са евтини и лесно достъпни съставки.
 • Удобно: Независимо дали сте на пикник, къмпинг или просто у дома по време на прекъсване на тока, този трик ви позволява да се насладите на прясна вода, без да имате нужда от хладилник.
 • Бърз : За разлика от замразяването, което отнема няколко часа, за да охлади бутилка вода, този метод отнема само няколко минути.
 • Екологични: Като избягвате използването на електрически уреди като хладилник или фризер, вие допринасяте за намаляване на енергийния си отпечатък и въздействието върху околната среда.

Добре е да знаете: границите на този трик

Тази техника работи особено добре за стъклени или пластмасови бутилки за вода. Важно е обаче да се отбележи, че може да е по-малко ефективен за термоси или изотермични бутилки за вода, чиято изолация ограничава топлообмена с външната страна. В този случай предпочитайте студена водна баня с кубчета лед, за да охладите бързо напитката си.

Също така е важно да се гарантира, че тъканта остава влажна през целия процес на охлаждане. Ако е необходимо, не се колебайте да навлажнете и осолите отново кърпата, за да поддържате изпарението и ефективно да освежите бутилката с вода.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Бързо охладете бутилка вода без хладилник: невероятният трик на баба, който трябва да знаете!