Как да използваме утайката от кафе като естествен репелент? Неговата ефективност е страхотна!

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Comment utiliser le marc de café comme répulsif naturel

Търсите естествено и екологично решение, за да държите вредителите далеч от вашия дом или градина? THE утайка от кафе може да е идеалната алтернатива. Освен като отличен тор, може да се използва и като естествен репелент срещу различни видове нежелани насекоми и животни. Разберете как да използвате утайката от кафе, за да защитите вашите растения и жизнено пространство.

Защо да използвате утайката от кафе като естествен репелент?

Утайката от кафе е не само евтина, но и лесна за получаване. Наистина, просто вземете този, който получавате, след като направите сутрешното си кафе.

Как да използваме утайката от кафе като естествен репелент
Как да използваме утайката от кафе като естествен репелент?

Освен това е решение 100% натурален и екологиченза разлика от търговските химикали, които могат да навредят на биоразнообразието и да замърсят почвата.

Основното предимство на утайката от кафе е нейната миризма. Въпреки че обикновено се наслаждаваме на аромата на кафе, някои същества са много чувствителни към него и не могат да понасят миризмата. По този начин, като използвате утайка от кафе като репелент, можете да създадете бариера срещу миризми, която не позволява на вредителите да се настанят във вашия дом или градина.

Как да използваме утайката от кафе за отблъскване на насекоми?

Насекомите са основните вредители, които се стремим да държим далеч от нашето жилищно пространство. Утайката от кафе може да действа като репелент срещу няколко вида насекоми, включително:

 • Мравките
 • листни въшки
 • мухи
 • Хлебарки
 • Охлюви и охлюви
трикът с утайката от кафе като репелент
трикът с утайката от кафе като репелент

За да използвате утайката от кафе като репелент, просто следвайте тези прости стъпки:

 1. Съберете утайката от кафе и я оставете да изсъхне на въздух.
 2. След като изсъхне, поръсете утайка от кафе около заразените с насекоми места или директно върху растенията, за да ги защитите.
 3. Повтаряйте операцията редовно, особено след дъжд, който има тенденция да разрежда и разпръсква земята.

Съвет за засилване на репелентния ефект

Ако установите, че миризмата на утайка от кафе не е достатъчна, за да отблъсне някои насекоми, можете да я комбинирате с други естествени съставки, за да създадете по-силна смес. Например, добавете листа от мента, карамфил или дори цитрусова кора към утайката от кафе, за да получите още по-ефективен репелент с множество миризми.

Предпазване от нежелани животни с утайка от кафе

Утайката от кафе може да се използва и за предпазване от определени животни, които идват да ровят в градината ви или нахлуват на терасата ви. Сред тях са по-специално:

 • Бездомни котки и кучета
 • Зайци
 • Птици (особено гълъби)
 • Гризачи (плъхове, мишки и др.)

За да защитите вашите растения и вашето външно пространство, просто следвайте същия метод като за насекомите: поръсете суха утайка от кафе около зоните, които трябва да бъдат защитени, и повтаряйте операцията редовно.

утайка от кафе: естествен репелент
утайка от кафе: естествен репелент

Пазете се от излишък

Въпреки че утайката от кафе е ефективен естествен репелент, тя трябва да се използва умерено. Наистина, твърде много джибри могат да навредят на някои растения, като ги задушат или прекомерно подкислят почвата. Затова не забравяйте да дозирате количеството джибри, което използвате и не се колебайте да потърсите съвет от специалист, ако имате съмнения относно съвместимостта им с вашите растения.

в обобщение

Утайката от кафе е a универсален естествен репелент, който предпазва както насекоми, така и нежелани животни от вашия дом и градина. Благодарение на характерната си миризма, той създава обонятелна бариера, която безпокои вредителите и ги насърчава да търсят убежище другаде. За да се възползвате от неговите предимства, просто събирайте ежедневната си утайка от кафе, оставете я да изсъхне и след това я разпръснете около зоните, които трябва да бъдат защитени. Не забравяйте редовно да подновявате операцията, за да гарантирате оптимална защита.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Как да използваме утайката от кафе като естествен репелент? Неговата ефективност е страхотна!