Как да използвате етерични масла за много ефективно почистване на пода?

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Comment utiliser les huiles essentielles pour un nettoyage efficace du sol

В тази статия ви каним да откриете как да се възползвате от предимствата и ефективността на етеричните масла, за да почистите подовете си с лекота. Независимо дали имате паркет, плочки или килим, тези бабини съвети ще улеснят живота ви като зачита околната среда.

Етерични масла, съюзници на екологичното почистване

През последните години цари истинска мания по натуралните продукти в сферата на поддръжката на дома. По този начин етеричните масла се утвърдиха като здравословна и екологична алтернатива на химическите детергенти, които често са агресивни за околната среда и нашето здраве. Освен че е 100% натураленте имат антибактериални, противогъбични и дезодориращи свойства, които ги правят идеални съюзници за почистване на подове.

Как да използвате етерични масла за ефективно почистване на пода
Как да използваме етерични масла за ефективно почистване на пода?

Кои етерични масла да изберете за почистване на пода?

Сред многото етерични масла, предлагани на пазара, някои се открояват със своята ефективност при поддържане на домакинството:

  • Лимонът : Благодарение на своите антибактериални и антисептични свойства екстрактът от лимон е особено ефективен при дезинфекция и обезмасляване на подове.
  • Лавандула: в допълнение към приятния си аромат, той има антибактериални и репелентни свойства.
  • Борът: идеален за почистване и дезодориране на подове, оставя свежа, дървесна миризма в къщата.
  • Евкалипт: благодарение на своите противогъбични и дезодориращи свойства, той е отличен избор за елиминиране на мухъл и неутрализиране на лошите миризми.
Как да използвате етерични масла за ефективно почистване на пода (2)
Как да използвате етерични масла за почистване на пода?

Как да използвате етерични масла за почистване на пода?

За да се възползвате напълно от ефективността на етеричните масла при почистване на вашите подове, ето няколко прости съвета, които да приложите на практика:

Направете свой собствен почистващ разтвор

Всичко, което трябва да направите, е да смесите няколко капки етерично масло с топла вода и течен черен сапун. Можете също така да добавите бял оцет, за да подсилите действието на премахване на котлен камък и дезинфекция. За кофа от 5 литра пребройте приблизително:

  • 10 до 15 капки етерично масло
  • 3 супени лъжици течен черен сапун
  • 1 чаша бял оцет (по избор)

След като смесите всички тези съставки, всичко, което трябва да направите, е да накиснете мопа си и да почистите пода, както обикновено.

Разнесете етерични масла във въздуха

Друг начин да се възползвате от предимствата на етеричните масла за дезинфекция и дезодориране на вашите подове е да използвате електрически дифузор за етерични масла. Просто капнете няколко капки етерично масло в резервоара и го оставете да дифундира за около 30 минути. Този лесен жест ще елиминира бактериите, присъстващи във въздуха, и ще нанесе защитен слой върху вашите подове.

Как да използвате етерични масла за ефективно почистване на пода (3)
Разнесете етерични масла във въздуха

Допълнителни съвети за оптимално почистване

Ето някои допълнителни съвети за оптимизиране на почистването на вашите подове с етерични масла:

  • Избор на правилния моп: изберете моп от микрофибър, който има по-висока абсорбираща способност от другите видове тъкани. Освен това не оставя следи и не изисква изплакване.
  • Почиствайте редовно: За да поддържате подовете си чисти, не забравяйте да ги почиствате поне веднъж седмично. Ако имате домашни любимци или ако къщата ви е особено изложена на прах, не се колебайте да увеличите честотата на миене.
  • Алтернативни етерични масла: за да не ви омръзнат парфюмите, не се колебайте да разнообразявате удоволствията, като редувате различни етерични масла. По този начин можете да създадете истински ритуал за благополучие, като изберете етерично масло, адаптирано към вашето настроение през деня.

В заключение, почистването на подове с етерични масла е естествено, екологично и икономично решение, което ще ви позволи да почистите и дезодорирате интериора си, като същевременно зачитате околната среда. Така че защо не опитате днес?

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Как да използвате етерични масла за много ефективно почистване на пода?