Как да почистите белите си маратонки, за да изглеждат като нови? Тези природни трикове са най-ефективни

Белите обувки са популярни в модните тенденции, но те могат бързо да загубят блясъка си и да станат жертва на петна или мръсотия. За щастие има съвети за почистване и грижа за обувките ви, така че да изглеждат отново като нови.

Подготовка на обувките ви за почистване

Преди да започнете процеса на почистване, важно е да подготвите обувките си. Ето няколко стъпки, които трябва да следвате:

Как лесно да почистите бели маратонки
Как лесно да почистите бели маратонки?
  1. Отстранете излишната мръсотия, като леко потупате подметките една в друга и леко изчеткате повърхността с четка с мек косъм.
  2. Отстранете връзките и ги оставете настрана. Могат да се перат отделно, например в мрежа за пране в пералнята.
  3. Ако обувките ви имат подвижни вложки, извадете и тях и ги изперете отделно.

Почистване с обикновени домакински препарати

Няколко продукта във вашия дом могат да се използват за ефективно почистване на вашите бели обувки. Ето няколко примера :

паста за зъби

Пастата за зъби може да помогне за почистване на упорити петна. Нанесете малко количество негел паста за зъби върху използвана четка за зъби и внимателно изтъркайте зацапаните зони. Оставете да престои няколко минути, преди да избършете с влажна кърпа.

чисти бели маратонки, за да изглеждат като нови
чисти бели маратонки, за да изглеждат като нови

Сода за хляб

Смесете сода за хляб с вода, за да създадете гъста паста. Нанесете тази паста върху петната с помощта на четка за зъби или кърпа, след което я оставете да изсъхне за около 30 минути. След като пастата изсъхне, изчеткайте я внимателно, за да премахнете остатъците и избършете с влажна кърпа.

бял оцет

Разредете белия оцет с вода (50/50) и нанесете тази смес върху упоритите петна с чиста кърпа. Оставете да действа няколко минути, след което избършете с друга влажна кърпа.

Използвайте специални продукти за почистване на обувки

Има и продукти, специално предназначени за почистване на бели обувки:

  • химикалки за почистване : Тези химикалки съдържат почистващ разтвор в удобен и лесен за използване формат. Просто нанесете продукта върху петната и внимателно втрийте с вградената четка на писалката.
  • Почистващи кърпички : Кърпичките за почистване на обувки са удобни за бързо и лесно почистване. Те могат да се използват за отстраняване на повърхностни замърсявания и петна.
  • комплекти за почистване на обувки : Тези комплекти обикновено съдържат почистващ разтвор, четка и микрофибърна кърпа за по-задълбочено почистване на обувките ви.
съвети за почистване на бели маратонки и да изглеждат като нови
съвети за почистване на бели маратонки и да изглеждат като нови

Редовна поддръжка на вашите бели обувки

За да запазите белите си обувки като нови, се препоръчва редовна поддръжка:

  1. Използвайте влажна кърпа, за да избършете бързо петна и мръсотия след всяка употреба.
  2. Съхранявайте обувките си на чисто и сухо място, за да ги предпазите от по-голямо замърсяване.
  3. Защитете обувките си с хидроизолационен спрей или специален продукт за защита срещу петна и вода.

Третиране на упорити петна по бели обувки

Дори при редовна грижа някои петна могат да бъдат особено трудни за премахване. Ето няколко съвета за справяне с тези упорити петна:

Петна от трева

Нанесете смес от бял оцет и вода (50/50) върху петното с чиста кърпа. Оставете да действа няколко минути, след това изтъркайте зоната с четка с мек косъм и изплакнете с вода.

Петна от мастило

Навлажнете памучен тампон със спирт и внимателно попийте петното от мастило. Не забравяйте първо да тествате алкохола на незабележимо място, за да се уверите, че не причинява обезцветяване.

петна от ръжда

Смесете лимонов сок и сол, за да създадете гъста паста и я нанесете върху петното от ръжда. Оставете за 15-20 минути, след това изтъркайте внимателно с четка с мек косъм и изплакнете с вода.

Следвайки тези съвети, вашите бели обувки отново ще изглеждат като нови и ще останат безупречни за по-дълго време. Чувствайте се свободни да адаптирате методите според материалите на вашите обувки и да се консултирате с инструкциите за поддръжка, предоставени от производителя.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » Как да почистите белите си маратонки, за да изглеждат като нови? Тези природни трикове са най-ефективни