Как да почистите фурна лесно и без химикали?

Мръсната фурна може не само да е грозна, но и опасна за вашето здраве. Остатъците от изгоряла храна, които се натрупват, могат да повлияят на качеството на вашата храна и да причинят проблеми с хигиената. За щастие има естествени и екологични съвети за почистване на вашата фурна без използване на вредни химикали.

Методи със сода за хляб

THE сода за хляб е естествен и универсален продукт, който можете да използвате за цялостно почистване на вашата фурна.

Как да почистите фурната лесно без химикали
Как да почистите лесно фурната без химикали?

Сода бикарбонат и вода

За този метод смесете 3 супени лъжици сода за хляб с достатъчновода за образуване на гъста паста. Разстелете тестото по стените на вашата фурна, както и по решетките. Оставете да действа най-малко 30 минути или дори цяла нощ, ако фурната ви е много замърсена. След това използвайте влажна гъба, за да избършете пастата и мръсотията, която е разхлабила. Изплакнете с чиста вода и подсушете с чиста кърпа.

Сода бикарбонат и бял оцет

Тази комбинация е особено ефективна при премахване на упорити петна. Смесете 3 супени лъжици сода за хляб с достатъчно бял оцет, за да направите паста. Нанесете пастата върху запушените места и оставете да подейства от 30 минути до 1 час. След това разтрийте с влажна гъба и изплакнете с чиста вода.

Методи, базирани на др ежедневни продукти

Освен сода за хляб, има и други естествени продукти, които можете да използвате за почистване на фурна, без да прибягвате до вредни химикали.

Естествени съвети за лесно почистване на фурната
Естествени съвети за лесно почистване на фурната

Лимон

Лимонът е отличен естествен обезмаслител и дезодорант. За да почистите фурната с лимон, разрежете един лимон наполовина и изтъркайте стените на фурната с месестата част. Оставете сока да действа около 30 минути, след което избършете с влажна гъба. Изплакнете с чиста вода и подсушете с чиста кърпа.

Сол

Солта е ефективна и за почистване на фурна. Просто поръсете сол върху загорелите остатъци от храна, докато фурната ви е все още топла (но не гореща). Оставете да изстине напълно, след което изстържете мръсотията с шпатула или мека четка. Избършете с влажна кърпа, изплакнете и подсушете.

Редовна поддръжка и профилактика

За да избегнете необходимостта от почистване на много замърсена фурна, се препоръчва да извършвате редовна поддръжка и да вземете определени предпазни мерки.

Почистете фурната бързо и лесно по екологичен начин
Почистете фурната бързо и лесно по екологичен начин

Редовно почистване

Като почистите фурната си и неговите решетки след всяка употреба ще избегнете натрупването на загорели остатъци от храна. Можете да използвате влажна кърпа и сапун, за да отстраните повърхностните замърсявания, след това изплакнете с чиста вода и подсушете с чиста кърпа.

Хартия за печене и затворени съдове

За да сведете до минимум разливите във фурната, използвайте хартия за печене, когато готвите храни, които могат да пръскат (като пици или гювечи). По същия начин предпочитайте съдове с капак за гювечи или течности, които могат да прелеят.

Вентилация и дезодориране

Отваряйте вратата на фурната след всяка употреба, за да позволите на въздуха да циркулира и миризмите да излязат. Ако е необходимо, поставете купа с гореща вода, съдържаща няколко капки етерично масло от лимон или лавандула, за да неутрализирате лошите миризми.

В заключение, напълно възможно е лесно и без химикали да почистите фурна с помощта на екологични методи на базата на сода бикарбонат, бял оцет, лимон или сол. Редовната поддръжка и профилактика също са от ключово значение за избягване на натрупването на остатъци от загоряла храна и поддържане на вашата фурна здрава.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » Как да почистите фурна лесно и без химикали?