Как да почистите и поддържате вашата PVC дограма лесно и без усилия?

PVC дограмите са известни със своята издръжливост и устойчивост на атмосферни влияния. Те обаче изискват редовна поддръжка, за да запазят новия си вид и да осигурят дълъг живот. В тази статия ще ви дадем няколко съвета за почистване и поддръжка на вашата PVC дограма по лесен и ефективен начин.

Почистване на PVC дограма

Почистването на PVC дограмите е от съществено значение, за да се избегне натрупването на мръсотия и прах, които могат да влошат качеството на материала с течение на времето. Ето няколко стъпки, които трябва да следвате за ефективно почистване:

как да почистите pvc дограма
как да почистите pvc дограма?
 1. Премахване на отломки и прах: Преди да започнете почистването, е задължително да отстраните всички замърсявания, които се намират върху рамката на прозореца, като използвате мека четка или прахосмукачка.
 2. Пригответе почистващ разтвор: Смесете топла вода с няколко капки препарат за съдове, за да създадете нежен, неабразивен разтвор.
 3. Почистете рамките: Използвайте чиста кърпа, напоена с почистващия разтвор, за да разтриете нежно PVC рамката на прозореца. Внимавайте да не търкате твърде силно, за да избегнете надраскване на повърхността.
 4. Изплакнете с чиста вода: След като почистите цялата повърхност на рамката, изплакнете я с чиста, влажна кърпа, за да отстраните остатъците от сапун.
 5. Изсушете рамките: Избършете рамките със суха, мека кърпа, за да избегнете водни следи върху PVC.

Трик:

За премахване на упорити петна или следи от варовик можете да използвате бял оцет, разреден в хладка вода. Нанесете този разтвор върху петното, оставете да действа няколко минути, след което разтрийте внимателно с чиста, влажна кърпа.

почистване на pvc дограма
почистване на pvc дограма

Поддръжка на PVC уплътнения и обков

Освен почистването на PVC дограмата, е важно да се погрижите и за уплътненията и обкова на вашите прозорци, за да сте сигурни, че функционират правилно и са уплътнени. Ето няколко съвета за поддържане на тези елементи:

 1. Проверявайте редовно уплътненията: Проверете гумените уплътнения около вашите прозорци за признаци на износване или влошаване. Ако е необходимо, ги сменете с нови уплътнения, за да осигурите добра топло- и звукоизолация.
 2. Смажете фитингите: За да осигурите правилното функциониране на механизмите за отваряне и затваряне на PVC дограма, смазвайте обкова с подходящ продукт, като силиконова грес, на всеки 6 до 12 месеца.
 3. Почистете релсите: PVC плъзгащите се релси за прозорци могат да натрупват мръсотия и отломки, които могат да попречат на тяхната работа. Редовно почиствайте тези релси с прахосмукачка или мека четка, за да избегнете запушвания.

Предпазни мерки при почистване и поддръжка на PVC дограма

За да запазите качеството и външния вид на вашата PVC дограма, е важно да спазвате определени предпазни мерки при почистване и поддръжка:

поддръжка на пвц дограма
поддръжка на пвц дограма
 • Избягвайте абразивни продукти: Не използвайте продукти, съдържащи абразивни частици, като абразивни прахове, тъй като те могат да надраскат и повредят PVC повърхността.
 • Не използвайте разтворители: Химически разтворители, като ацетон или уайт спирт, могат да влошат PVC. Изберете нежни почистващи препарати като течност за миене на съдове, разредена с вода.
 • Не боядисвайте PVC: Повечето PVC дограми са проектирани да издържат на елементите, без да изискват боядисване. Нанасянето на боя върху PVC може да промени външния вид и качеството му.

Трик:

Ако искате да придадете нов облик на вашата зацапана или обезцветена PVC дограма, можете да използвате специфичен продукт за обновяване на PVC, който се предлага в магазините за строителни материали. Нанесете този продукт според инструкциите на производителя и не забравяйте да проветрявате добре помещението, когато го използвате.

Редовното почистване и поддръжка на вашата PVC дограма е от съществено значение за запазването на външния й вид и ефективност през годините. Като следвате тези съвети, можете да се насладите на чисти, херметични и издръжливи прозорци, като същевременно избягвате скъпи и ненужни интервенции за тяхната подмяна или ремонт. Така че не се колебайте повече, вземете кърпа, хладка вода и препарат за миене на съдове и се погрижете за вашата PVC дограма!

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » Как да почистите и поддържате вашата PVC дограма лесно и без усилия?