Как да почистите велурени обувки със сода за хляб?

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Comment nettoyer des chaussures en daim avec du bicarbonate de soude ?

THE велур е деликатен и елегантен материал, често използван за изработка на обувки. Неговата мекота и еластичност са високо ценени, но велурът също е склонен да се цапа лесно. За да не повредите обувките си и да възвърнете блясъка им, разберете как да използвате сода за хляб, за да ги почистите.

Значението на предварителното обезпрашаване

За да избегнете по-нататъшно натрупване на мръсотия по време на почистване, важно е да почистите добре велурените си обувки преди да използвате сода за хляб. За да направите това, използвайте мека четка за зъби или специална четка за велур. Внимателно изчеткайте повърхността на обувките си, за да отстраните праха и повърхностната мръсотия.

Как да почистите велурени обувки със сода за хляб?
Сода за хляб: ефективен съюзник за почистване на вашите велурени обувки

Изборът на четка за добро почистване на прах

 • Меката четка за зъби: тя ви позволява да четкате труднодостъпните места с прецизност.
 • Специалната четка за велур: предназначена за този материал, тя е идеална за ефективно четкане, без риск от увреждане на повърхността на велура.

Как да почистите локализирани петна със сода за хляб?

Ако вашите велурени обувки имат локализирани петна, можете да използвате сода за хляб, за да ги премахнете. Ето процедурата, която трябва да следвате:

 1. Смесете супена лъжица сода за хляб с малко вода, за да направите паста.
 2. Нанесете тази паста върху петната с помощта на четка за зъби или чиста кърпа.
 3. Оставете да действа около 30 минути, след което изтъркайте внимателно с четката за зъби, за да разхлабите мръсотията.
 4. Избършете излишната паста с влажна кърпа и оставете обувките си да изсъхнат на въздух.

Този метод трябва да се използва само за локализирани петна, за да не се промени цвета на велура. За цялостно почистване на обувките е по-добре да използвате друга техника.

Защо содата бикарбонат е ефективна срещу петна?

Содата за хляб е естествен продукт, който има много почистващи и дезодориращи свойства. Действа като мек абразив, позволяващ премахване на петна, без да наранява повърхността на велура. Освен това абсорбира лошите миризми и неутрализира киселините, което може да бъде полезно за третиране на специфични петна като тези, оставени от оцет или вино, например.

Почистване на велурени обувки със смес от сода за хляб и нишесте

За цялостно почистване на вашите велурени обувки можете да приготвите разтвор на базата на сода бикарбонат и нишесте. Този метод ще направи възможно върнете блясъка на цветовете на вашия велур, без риск от повреда. Ето как:

 1. Смесете две супени лъжици сода за хляб с една супена лъжица царевично нишесте (тип царевично брашно).
 2. Добавете няколко капки вода, за да получите гъста паста.
 3. Разстелете тази паста върху вашите велурени обувки с помощта на четка за зъби или чиста кърпа.
 4. Оставете да действа около 30 минути, след което изтъркайте внимателно с четката за зъби, за да разхлабите мръсотията.
 5. Избършете излишната паста с влажна кърпа и оставете обувките си да изсъхнат на въздух.

Каква е ролята на нишестето в тази смес?

Царевичното нишесте има абсорбиращо действие, което помага да се премахнат мазнините и замърсяванията, попаднали във велура. Комбиниран със сода за хляб, той образува паста, която действа като мек абразив за цялостно почистване на повърхността на вашите обувки, без да ги уврежда.

Няколко съвета за запазване на вашите велурени обувки

За да удължете живота на вашите велурени обувки и да ги предпазите от прекалено бързо оцветяване, ето няколко съвета, които да следвате:

 • Избягвайте да носите велурените си обувки в дъжд или на мокри подове, тъй като водата може да повреди материала.
 • Не забравяйте да хидроизолирате обувките си веднага щом ги закупите със специфичен продукт за велур. Повтаряйте тази операция редовно, за да поддържате добра защита.
 • Редовно четкайте велурените си обувки със специална четка, за да премахнете праха и да предотвратите упоритите петна.
 • Съхранявайте обувките си далеч от светлина и влага, ако е възможно в оригиналната им кутия или в дишаща торбичка от плат.

Като се грижите за вашия велур и използвате сода за хляб за почистване на обувките си, можете да запазите оригиналния им вид и да удължите живота им.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Как да почистите велурени обувки със сода за хляб?