Как да попречите на котката си да яде стайни растения?

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Comment empêcher votre chat de manger les plantes d’intérieur ?

Ако сте любител на растенията и собственик на котка, има вероятност да сте се сблъсквали с този проблем и преди: вашата котка не може да спре да дъвче или чеше вашите ценни стайни растения. Но не се притеснявай, има решения за защита на вашите растения, като същевременно запазите естественото любопитство на вашия домашен любимец. В тази статия предлагаме някои стратегии, за да попречите на котката си да яде вашите стайни растения.

Причини, поради които котките са привлечени от растенията

За да разберем по-добре как да държим нашите котешки приятели далеч от растенията, е важно да знаем причините зад тяхното поведение. Котките могат да бъдат привлечени от растенията по няколко причини:

Как да попречите на котката си да яде стайни растения?
Как да попречите на котката си да яде стайни растения?
 • Фибри: Котките обичат да дъвчат фибри, за да помогнат за отстраняването на погълнатата коса по време на подстригване.
 • Миризмите: Някои растения издават миризми, които привличат котки, като мента или розмарин.
 • любопитство: Котките са любопитни животни по природа и могат да бъдат заинтригувани от движението на листата или текстурата на растенията.

Изберете нетоксични растения за котки

Първо и най-важно, уверете се, че всички стайни растения, които имате, не са вредни за вашата котка. Някои растения могат да бъдат токсични за котките и да причинят здравословни проблеми, ако ги погълнат. Някои често срещани стайни растения, считани за нетоксични за котките, включват:

 • Хлорофитум (растение паяк)
 • Маранта (молитвено растение)
 • Bromeliaceae (ананас или тиландсия)
 • Pilea peperomioides (китайско парично растение)

Създайте място, посветено на вашата котка

Ефективно решение да попречите на вашата котка да яде вашите растения е да осигурите привлекателна алтернатива. Създайте специален кът за вашата котка с билки и растения, които тя може спокойно да дъвче. Коча билка (Nepeta cataria) е очевиден вариант, който се харесва на повечето котки. Можете също така да добавите покълнал ечемик, пшеница или ръж, които също са популярни сред котките.

Защитете вашите стайни растения от ноктите на вашата котка
Защитете вашите стайни растения от ноктите на вашата котка

Поставете растенията на недостъпно място

Понякога най-доброто решение е просто да поставите вашите растения извън обсега на вашата котка. Поставете растенията на стенни рафтове, окачете ги на тавана или ги поставете в стаи, където котката ви не може да достигне. Ако изберете тази стратегия, уверете се, че растенията са добре закотвени и стабилни, за да предотвратите падането им върху вашия домашен любимец.

Използвайте естествени репеленти, за да защитите вашите растения

Има няколко естествени продукта, които можете да използвате, за да възпрете котката си да дъвче вашите растения. Ето някои опции:

 • цитрусови плодове: Котките обикновено не харесват миризмата на цитрусови плодове. Поставете кори от портокал, лимон или грейпфрут около вашите растения, за да ги държите далеч.
 • оцет: Напръскайте леко почвата около вашите растения със смес от вода и бял оцет. Тази миризма е неприятна за котките и ще ги насърчи да стоят настрана.
 • Горчица: Смесете една супена лъжица горчица на прах с един литър вода и напръскайте сместа около основата на вашите растения. Острата миризма ще обезсърчи котката ви да се приближи.

Променете структурата на почвата около вашите растения

Котките са трудни, когато става въпрос за текстури, и можете да използвате това в своя полза, за да защитите вашите растения. Заобиколете вашите стайни растения с материали, които вашата котка смята за неудобни за ходене или надраскване, като например:

 • Декоративни камъни или камъчета
 • Намачкано алуминиево фолио
 • Пластмасова постелка с шипове

Като направите достъпа до растенията по-малко приятен, по-малко вероятно е вашата котка да се интересува от тях.

Бъдете търпеливи и упорити

Както при всяка модификация на поведението на животните, търпението и постоянството са от съществено значение. Опитайте различни методи за защита на вашите растения и вижте какво работи най-добре с вашата котка. Не забравяйте да похвалите и възнаградите вашия спътник, когато стои далеч от растенията, това ще затвърди доброто му поведение.

Следвайки тези съветможете да намерите баланса между любовта си към растения интериор и благосъстоянието на вашето котка. Така вие запазвате красотата на вашето жилищно пространство, като същевременно гарантирате безопасността на вашето любимо животно.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Как да попречите на котката си да яде стайни растения?