Как да прогоним гълъбите от балкона си с домашни и натурални репеленти?

Гълъбите могат да причинят проблеми с хигиената, шума и дори да повредят структурата на вашия балкон. В тази статия ще разберем как да се отървете от гълъбите от балкона си с помощта на домашни и естествени репеленти.

Домашни репеленти за прогонване на гълъбите

Има няколко прости и ефективни метода за създаване на домашни репеленти, които да държат гълъбите далеч от балкона ви. Ето няколко:

как да държите гълъбите далеч от балкона си
как да държите гълъбите далеч от балкона си?
 • Домашен оцет: Оцетът има силна, кисела миризма, която гълъбите не харесват. Можете да пръскате оцет директно или разреден с вода върху повърхности, където обикновено кацат гълъби. Препоръчително е операцията да се повтаря редовно, за да се гарантира нейната ефективност.
 • Етерични масла: Етерични масла като евкалипт, мента и лимон имат репелентни свойства за гълъби. Смесете няколко капки от тези масла в спрей бутилка с вода и напръскайте любимите места на гълъбите. Подновявайте приложението всяка седмица, за да запазите репелентния им ефект.
 • Черен сапун: Черният сапун може да се използва и като репелент за гълъби. Смесете супена лъжица течен черен сапун с литър вода и напръскайте с тази смес балкона си. Гълъбите мразят миризмата на сапун и затова избягват да се заселват на вашия балкон.

Други съвети как да държите гълъбите далеч от балкона си

В допълнение към домашно приготвените репеленти, има и други съвети за предотвратяване на гълъбите да идват на балкона ви:

естествени методи за държане на гълъбите далеч
естествени методи за държане на гълъбите далеч
 1. Светлоотразителни предмети: Светлоотразителните предмети могат да изплашат гълъбите. Можете да инсталирате парчета огледало, компактдискове или метални ленти на вашия балкон, за да създадете отражения, които безпокоят гълъбите.
 2. Шипове против гълъби: Шиповете против гълъби са устройства, които можете да прикрепите към краищата на вашия балкон, за да предотвратите кацането на гълъбите. Като цяло са лесни за инсталиране и могат да бъдат намерени в повечето магазини за домашни любимци.
 3. Опъната нишка: Опъването на тънка пластмасова или неръждаема стоманена тел на няколко сантиметра над повърхностите, където гълъбите обикновено кацат, може да ги възпре да се установят там. Жицата трябва да е достатъчно опъната, за да издържи тежестта им и да ги извади от равновесие, когато се опитат да се приземят върху нея.

Естествени репеленти, които държат гълъбите далеч

Освен домашно приготвени репеленти, можете да използвате и естествени репеленти, за да прогоните гълъбите от балкона си. Естествените репеленти имат предимството, че са екологични и безвредни за човешкото здраве. Ето няколко примера :

решения за държане на гълъбите далеч от балконите
решения за държане на гълъбите далеч от балконите
 • Репелентни растения: Някои растения като лавандула, розмарин или мента са известни с отблъскващия си ефект върху гълъбите. Можете да засадите тези ароматни билки в саксии на балкона си, за да ги държите далеч.
 • чушки: Лютите чушки са друг естествен начин за прогонване на гълъбите. Можете да го засадите на балкона си или да напръскате повърхностите, където обикновено кацат гълъбите, с разтвор от счукан пипер и вода.
 • Спрейове против гълъби: Има репелентни спрейове, специално предназначени да държат гълъбите далеч. Тези продукти често се основават на етерични масла или други естествени съставки и могат да се прилагат директно върху места, посещавани от гълъби.

Предпазни мерки, които трябва да вземете, когато използвате репеленти за гълъби

Когато използвате домашно приготвени или естествени репеленти, за да държите гълъбите далеч от балкона си, важно е да вземете определени предпазни мерки:

 1. Следвайте препоръчаните дози: Никога не използвайте повече от препоръчаното количество репеленти, тъй като това може да причини здравословни проблеми на вас и хората около вас.
 2. Обърнете внимание на децата и домашните любимци: Някои вещества, използвани като репеленти, могат да бъдат вредни за малки деца и домашни любимци. Внимавайте да не влизат в пряк контакт с тези продукти.
 3. Първо тествайте на малка площ: Преди да използвате домашно приготвен или естествен репелент на вашия балкон, първо го тествайте на малка площ, за да проверите дали не предизвиква неблагоприятни реакции (силни миризми, петна и др.).

В заключение, има няколко метода да държите гълъбите далеч от балкона си, като използвате домашни и естествени репеленти. Чувствайте се свободни да експериментирате с различни решения, за да намерите това, което най-добре отговаря на вашата ситуация.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » Как да прогоним гълъбите от балкона си с домашни и натурални репеленти?