Как да се борим с късната болест по доматите по естествен и икономичен начин?

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Mildiou des tomates : Comment combattre le champignon avec des traitements naturels

Късната болест по доматите е заболяване, причинено от гъбички, наречени Phytophthora infestans. Това заболяване засяга главно посевите от домати, но може да засегне и други зеленчукови растения. Проявява се чрез кафяви или черни петна върху листата и плодовете и може да причини пълна загуба на реколта, ако не се третира навреме. За щастие има няколко естествени лечения за борете се с фината болест по доматите и защитете вашите растения.

Превенция за избягване на плесен

Най-добрият начин за борба с късната болест на доматите е да вземете определени предпазни мерки, за да предотвратите развитието на гъбичките върху вашите растения:

Мана по домати: Как да се борим с гъбичките с естествени лечения
Мана по домати: Как да се борим с гъбичките с естествени лечения
  1. Смяна на реколтите: Не засаждайте домати на едно и също място всяка година, това ще намали присъствието на гъбичките в почвата и ще предотврати разпространението им.
  2. Разположете достатъчно вашите растения: Оставете достатъчно пространство между всяко доматено растение, за да осигурите добра циркулация на въздуха и по този начин да предотвратите разпространението на гъбичките.
  3. Заложете правилно вашите растения: Като държите стъблата и листата на вашите растения извън земята, вие ще ограничите контакта с гъбичките, присъстващи в почвата.
  4. Съберете мъртви листа: Редовно премахвайте мъртвите листа и повредените плодове, за да предотвратите развитието на гъбички върху тези растителни остатъци.

Различните естествени лечения срещу късната болест по доматите

Ако въпреки тези предпазни мерки, вашите доматени растения са засегнати от мана, има няколко естествени лечения, които можете да използвате, за да се борите срещу това заболяване:

  1. Тор от коприва: Поръсете вашите доматени растения с 10% разреден тор от коприва, като се уверите, че сте намокрили добре листата. Повтаряйте операцията всяка седмица, докато симптомите изчезнат.
  2. Сода за хляб : Смесете една супена лъжица сода за хляб в литър вода и напръскайте с тази смес вашите доматени растения. Можете също така да добавите чаена лъжичка растително масло и чаена лъжичка течен черен сапун, за да увеличите ефективността на лечението.
  3. Ферментирало мляко: Разредете ферментирало мляко (кисело мляко или кефир) с вода в съотношение 1:5 (една част мляко към пет части вода) и напръскайте с този разтвор вашите заразени растения. Ферментиралото мляко съдържа бактерии, които помагат в борбата с гъбичките.
  4. Отвара от чесън: Сварете около десетина скилидки чесън в литър вода за 10 минути, прецедете отварата и с нея напръскайте засегнатите растения. Чесънът има естествени противогъбични свойства, които се борят с плесента.

Важно е редовно да третирате вашите доматени растения с тези естествени лечения, за да предотвратите или премахнете късната болест. Не се колебайте да редувате различните лечения за максимална ефективност и за да предотвратите развитието на резистентност на гъбичките към конкретно лечение.

Късната болест по доматите е често срещан проблем в зеленчуковите градини, но е възможно да се контролира това заболяване чрез възприемане на добри културни практики и използване на естествени лечения. Превенцията остава най-добрият метод за защита на вашите доматени растения от мана, но в случай на инфекция, не се колебайте да опитате различните естествени решения, предлагани за унищожаване на гъбичките и спасяване на вашата реколта.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Как да се борим с късната болест по доматите по естествен и икономичен начин?