Как да се отървете от азиатските стършели по естествен начин?

Азиатските стършели са инвазивни насекоми, които причиняват много проблеми на екосистемите и биоразнообразието. Ето защо е от съществено значение да се намерят ефективни решения за борба с тяхното разпространение. В тази статия ще ви представим различни естествени и екологични методи за отблъскване на тези вредители, без да навредите на околната среда.

Естествени капани за стръв

Няколко прости смеси и рецепти могат да бъдат приготвени с естествени съставки за привличане и улавяне на азиатски стършели.

 1. Лимонов сок : Смесете лимоновия сок с малко захарна вода, за да създадете течна примамка, която да излеете в капана.
 2. Бял оцет : Разредете белия оцет с вода в съотношение 50% от всяка съставка, за да получите разтвор, който привлича азиатските стършели.
 3. Бира : Напълнете съд с бира, за да привлечете насекоми със сладката си, ферментирала миризма.
 4. Плодов сироп: Приготвя се смес от плодов сироп (малина, касис и др.) с вода в съотношение 70% сироп към 30% вода.
Как да се отървем от азиатските стършели
Как да се отървем от азиатските стършели?

След като примамката е приготвена, просто я изсипете в капан, специално предназначен за улавяне на азиатски стършели. Тези капани обикновено се състоят от пластмасов контейнер с фуния или малък отвор, който позволява на насекомите да влизат, но не и да излизат.

Направете домашен капан

Ако не искате да инвестирате в търговски капан, е напълно възможно да направите ефективен домашен капан срещу азиатски стършели. Ето няколко идеи:

 • Пластмасова бутилка: Вземете голяма празна пластмасова бутилка и отрежете горната трета от нея. Обърнете тази част и я поставете с главата надолу в основата на бутилката, така че да създадете фуния. Закрепете двете части заедно с маскираща лента и пробийте дупки отстрани, за да прокарате въже, ако искате да окачите капана. Напълнете капана наполовина с бира или плодов сироп.
 • Гърне за конфитюр: Използвайте празен буркан за сладко и пробийте дупка в капака му с диаметър малко по-малък от този на азиатски стършел. Напълнете саксията с любимата си естествена стръв.
Отървете се от азиатските стършели по естествен начин
Отървете се от азиатските стършели по естествен начин

Превантивни методи за предпазване от азиатски стършели

Наред с капаните и примамките, има някои трикове, които могат да помогнат за естественото отблъскване на азиатските стършели, преди да се настанят във вашия двор или вътрешен двор.

Използвайте репелентни растения

Някои растения имат способността да отблъскват насекоми, включително азиатски стършели. Ето няколко:

 • Лавандула: Това растение не само излъчва приятен аромат за хората, но също така е ефективно за отблъскване на стършели и други насекоми.
 • монетен двор: Азиатските стършели не харесват миризмата на мента, така че засадете около вътрешния си двор или местата за почивка на открито.
 • босилек: Босилекът е друго ароматно растение, чиято миризма може да възпре азиатските стършели да се заселят наблизо.
Съвети за премахване на азиатските стършели
Съвети за премахване на азиатските стършели

Поддържайте градината си редовно

Една добре поддържана градина е по-малко вероятно да приеме азиатски стършели. Виж :

 1. Редовно подрязвайте живия плет, за да избегнете създаването на скривалища за гнезда на стършели.
 2. Елиминирайте източниците на стояща вода, които могат да привлекат търсещи влага насекоми.
 3. Редовно събирайте паднали плодове, които могат да бъдат източник на храна за азиатските стършели.

Като комбинирате тези различни естествени методи, можете ефективно да контролирате азиатските стършели и да защитите вашата градина и местното биоразнообразие. Не се колебайте да адаптирате представените решения според вашите нужди и средата, в която живеете.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » Как да се отървете от азиатските стършели по естествен начин?