Как да си приготвите натурален препарат за премахване на петна за пране, ефективен и икономичен?

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Comment fabriquer un détachant naturel pour le linge ?

В един все по-екологичен свят е от съществено значение да намерим екологични и здравословни алтернативи, за да поддържаме дома си. Едно от тях се отнася до прането на пране и по-специално производството на естествени препарати за отстраняване на петна. В тази статия ще видим как да си направим натурален препарат за премахване на петна от пране от прости и екологично чисти съставки.

Ключовите съставки за ефективно естествено средство за отстраняване на петна

За да приготвите домашен натурален препарат за премахване на петна, ще ви трябват само няколко лесни за намиране съставки:

Как да си направим натурален препарат за премахване на петна от пране?
Как да си направим натурален препарат за премахване на петна от пране?
 • вода : ще бъде основата на вашата смес. По-добре е да използвате хладка вода, за да улесните разтварянето на останалите компоненти.
 • Лимон : този плод е известен със своите антисептични и избелващи свойства благодарение на своята киселинност. Ще премахне упоритите петна и ще съживи цветовете.
 • натриев перкарбонат : наричан още “твърд водороден прекис”, той е отлично средство за отстраняване на петна и избелващо средство, което също действа като дезодорант. Той е нетоксичен и биоразградим.

Приготвяне на вашето естествено средство за отстраняване на петна от пране

Ето няколко лесни стъпки, за да направите своя домашен препарат за премахване на петна:

 1. Приготвяне на сместа : В съд смесете една супена лъжица сода перкарбонат с половин литър хладка вода. След това добавете сока от един лимон и разбъркайте добре.
 2. Приложение върху петна : Нанесете разтвора директно върху петната върху прането, което ще третирате. Оставете да действа около 15 минути, преди да изтъркате леко с чиста четка за зъби или мека кърпа.
 3. Пералня : поставете предварително развързаното пране в пералнята и добавете обичайния си перилен препарат. Можете също така да добавите супена лъжица сода перкарбонат, за да подсилите избелващото и дезодориращо действие.

Вариант за мазни петна

За мазни петна можете да замените лимона със сода за хляб, която също е отлично естествено средство за отстраняване на петна. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 1. Смесете супена лъжица перкарбонатна сода със супена лъжица сода за хляб и малко топла вода, за да образувате гъста паста.
 2. Нанесете тази паста директно върху петното и оставете да действа 15 минути.
 3. Потъркайте леко с чиста четка за зъби или мека кърпа преди изпиране в пералнята.

Съвети и трикове за оптимално естествено отстраняване на петна

За да оптимизирате използването на вашия естествен препарат за премахване на петна, ето някои допълнителни съвети:

 • Третирайте петната бързо : колкото по-бързо действате върху дадено петно, толкова по-лесно ще го накарате да изчезне. Не чакайте петното да се впие във влакната на текстила.
 • Адаптирайте метода според вида на петното : някои петна, като тези от червено вино или кръв, изискват специфично третиране. Не се колебайте да потърсите съвети, адаптирани към всеки тип петна.
 • Винаги тествайте препарата за отстраняване на петна върху незабележима част от дрехата : това ще провери дали цветовете не са променени от продукта. Ако е необходимо, разредете сместа допълнително.

Предпазни мерки при употребата на натриев перкарбонат

Натриевият перкарбонат е естествен продукт, но може да раздразни кожата и очите. Уверете се, че работите внимателно с този продукт:

 • Носете ръкавици, когато работите със сода за хляб.
 • Избягвайте всякакъв контакт с очите и изплакнете обилно с чиста вода в случай на проекция.
 • Съхранявайте калцинираната сода далеч от деца и домашни любимци.

По този начин производството на естествен препарат за премахване на петна за пране е прост и екологичен подход, който ще ви позволи ефективно да премахнете петна, като същевременно зачитате кожата, дрехите си и околната среда. Не се колебайте да споделите този съвет с вас, за да насърчите възприемането на по-устойчиви практики в ежедневието ни.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Как да си приготвите натурален препарат за премахване на петна за пране, ефективен и икономичен?