Как ефективно да почистите диван от плат със сода за хляб? Екологичен и икономичен съвет

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
utiliser du bicarbonate de soude pour nettoyer un canapé en tissu

Диванът често е центърът на нашата всекидневна, където обичаме да прекарваме време със семейството или приятелите. Затова е необходимо да го поддържате чист и добре поддържан, за да запази първоначалния си вид. В тази статия ще видим как ефективно да почистите диван от плат с помощта на сода за хляб.

Защо да използваме сода бикарбонат?

Сода бикарбонат, известна още като сода бикарбонате естествено химично съединение, което има няколко предимства за почистване на вашия диван:

използване на сода за хляб за почистване на диван от плат
използване на сода за хляб за почистване на диван от плат
 • Икономически : Содата бикарбонат е евтино и лесно достъпно решение в повечето магазини.
 • Екологичен : За разлика от индустриалните химикали, содата бикарбонат е нетоксична, биоразградима и екологична.
 • Многофункционален : Содата за хляб може да се използва за почистване на различни повърхности и материали, включително текстил като този на вашия диван.
 • Дезодорант : Освен че премахва петна, содата бикарбонат неутрализира и неприятните миризми.

Необходими материали за почистване на диван от плат със сода за хляб

Преди да започнете почистването, уверете се, че имате следните елементи:

 1. Сода бикарбонат (на прах)
 2. вода
 3. Изпарител или пръскачка
 4. Четка с мек косъм
 5. Чиста, суха кърпа
 6. Вакуум

Стъпки за почистване на диван от плат със сода за хляб

1. Подготовка на дивана

Първо премахнете възглавниците, седалките и всички други аксесоари, налични на вашия диван. След това вакуумирайте всички части на дивана, за да отстраните прах, трохи и други отпадъци.

Как да почистите диван от плат със сода за хляб
Как да почистите диван от плат със сода за хляб?

2. Приготвяне на почистващия разтвор

Смесете една част сода за хляб с две части топла вода в спрей бутилка. Разклатете добре сместа, за да разтворите содата за хляб във водата. Можете също така да добавите няколко капки етерични масла, за да ароматизирате леко дивана.

3. Нанасяне на почистващия разтвор

Напръскайте почистващия разтвор върху цялата повърхност на дивана, като обърнете особено внимание на зацапаните зони. Оставете разтвора да престои около 10 до 15 минути, за да може содата за хляб да попие във влакната на тъканта и да премахне петната.

4. Четкане и избърсване

С четка с мек косъм нежно изтъркайте третираните зони, за да помогнете за разхлабването на петната. Внимавайте да не натискате твърде силно, за да не повредите тъканта. След това използвайте чиста, суха кърпа, за да отстраните излишната влага и да разкриете резултатите от почистването.

Допълнителни съвети за почистване на диван от плат със сода за хляб

 • Винаги първо правете тест : Преди да нанесете почистващия разтвор върху целия диван, препоръчително е да тествате действието му върху малка незабележима зона, за да проверите дали не причинява обезцветяване или други щети.
 • Бъди търпелив : При по-упорити петна може да се наложи третирането да се повтори няколко пъти, преди да се получат задоволителни резултати. Оставете дивана да изсъхне напълно между всяко нанасяне.
 • Редовна поддръжка : Дори диванът ви да няма видими петна, прахосмукачката и редовното нанасяне на почистващия разтвор със сода за хляб ще предотврати неприятните миризми и ще го запази да изглежда като нов.

Като следвате тези стъпки и съвети, можете лесно и ефективно да почистите своя диван от плат със сода за хляб, без да прибягвате до химикали, които са вредни за околната среда или вашето здраве. Насладете се на чист и приветлив диван във вашата всекидневна сега!

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Как ефективно да почистите диван от плат със сода за хляб? Екологичен и икономичен съвет