Кои стайни растения са отровни за котките? Някои могат да бъдат фатални за нашите котки!

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Les plantes d’intérieur toxiques pour les chats _ comment les identifier et les éviter (2)

Всички собственици на котки знаят колко много обичат тези животни да хапят листата на растенията. Въпреки това, някои стайни растения могат да бъдат токсични или дори смъртоносни за нашите котки. В тази статия ще ви запознаем с някои от най-често срещаните растения, на които трябва да обърнете внимание.

Азалии: красота и опасност

THE азалии са красиви цъфтящи растения, които добавят нотка цвят към нашия интериор. За съжаление те са и много опасни за нашите четириноги приятели. Всъщност те съдържат вещества, наречени сиви токсини, отговорни за сериозно отравяне при котки.

Симптомите включват повръщане, диария, хиперсаливация, мускулна слабост, сърдечни и неврологични нарушения и дори могат да доведат до смърт в рамките на часове, ако животното не бъде отведено бързо на ветеринар.

Стайни растения, токсични за котките _ как да ги идентифицираме и избягваме (2)
Кои стайни растения са отровни за котките?

Плачещи смокинови дървета: внимавайте за листата

THE плачещо смокиново дърво, наричан още Ficus benjamina, е много популярно стайно растение поради своя декоративен вид и лесна поддръжка. Листата му обаче съдържат сок, който дразни кожата и лигавиците на котките.

Поглъщането им може да причини алергични реакции, дразнене на устата и гърлото, повръщане и респираторен дистрес. Затова е за предпочитане да нямате това растение, когато имате котка у дома.

Драконово дърво: риск за нашите котки

THE драконово дърво (Dracaena spp.) е друго стайно растение, високо ценено заради своята вечнозелена зеленина и почистващи свойства. Той обаче съдържа сапонини, които могат да бъдат токсични за котките.

Симптомите на отравяне с драконово дърво включват повръщане (често придружено с кръв), диария, анорексия, депресия и хиперсаливация. Въпреки че рядко е фатално, това отравяне може да причини сериозни здравословни проблеми на вашия домашен любимец и да изисква ветеринарна намеса.

Стайни растения, токсични за котките _ как да ги идентифицираме и избягваме (4)
Растения, отровни за котки

Адениум: красив, но опасен

Адениумът, известен още като “пустинна роза”, е сукулентно растение, произхождащо от Африка и Арабия. Неговият екзотичен вид и красиви цветя го правят много популярно стайно растение. Всички части на адениума обаче са токсични за котките поради наличието на сърдечни гликозиди.

Тези вещества могат да причинят сериозни или дори фатални сърдечни проблеми, както и повръщане, мускулна слабост и нервни разстройства. Ето защо е изключително важно да държите това растение далеч от обсега на вашите животни.

Амарилис: значителен риск от отравяне

азамарилис е луковично растение, много ценено заради големите си цветни цветя. Въпреки това, той представлява голяма опасност за нашите котки, тъй като всичките му части, включително луковицата, са отровни. Основните симптоми на отравяне с амарилис включват повръщане, диария, коремна болка, хиперсаливация, анорексия и тремор. В тежки случаи поглъщането на това растение може да доведе до гърчове, остра бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Стайни растения, отровни за котките _ Как да ги идентифицираме и избягваме
Кои растения не се препоръчват, когато имате котки?

Други растения, потенциално опасни за котки

Има много други стайни растения, които могат да представляват риск за нашите котки. Ето няколко примера :

  • Дифенбахия : Може да причини дразнене на устата, респираторни и храносмилателни смущения.
  • Monstera deliciosa : Предизвиква дразнене на устата и храносмилателния тракт, както и повръщане.
  • Потос (Epipremnum aureum) : отговорен за дразнене на устата и повръщане.
  • Филодендрон : Може да предизвика дразнене на устата и храносмилателни смущения.
  • Кротон (Codiaeum variegatum) : Предизвиква дразнене на кожата и храносмилателни смущения при поглъщане.

От съществено значение е да сме добре информирани за растенията, които искаме да имаме у дома, за да предотвратим всякакъв риск от отравяне на нашите четириноги приятели. Ако имате някакви съмнения относно дадено растение, не се колебайте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар или да потърсите информация от организации, специализирани в растителната токсикология.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Кои стайни растения са отровни за котките? Някои могат да бъдат фатални за нашите котки!