Лоши миризми в обувките? Тези естествени трикове улесняват премахването им

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova

Обувките са основни аксесоари за нашето ежедневие, но понякога могат да издават неприятни миризми. За щастие има няколко прости и ефективни съвета за премахване на тези лоши миризми и поддържане на обувките ви свежи и приятни за носене. В тази статия ще научите за някои от тези методи.

Използвайте естествени продукти за неутрализиране на миризмите

Възможно е да намалите лошите миризми, като използвате естествени продукти, които може би вече имате в дома си. Ето няколко примера :

премахване на лошите миризми от обувките
премахване на лошите миризми от обувките
 1. Сода за хляб : Този продукт е много ефективен при абсорбиране на миризми. Можете да поръсите малко сода за хляб в обувките си и да я оставите да подейства една нощ. На следващата сутрин отстранете содата за хляб, като изтръскате обувките си или почистите с прахосмукачка.
 2. цитрусови плодове: корите от портокал, лимон или грейпфрут също могат да помогнат за неутрализиране на миризмите. Просто поставете няколко парчета кора в обувките си и оставете да действа няколко часа. Не забравяйте да премахнете обелките, преди да носите обувките си.
 3. Бял оцет : смес от бял оцет и вода също може да се използва за премахване на миризми. Просто напръскайте вътрешността на обувките си с тази смес и оставете да изсъхне на въздух.
 4. Етерични масла: някои етерични масла, като лавандула или чаено дърво, имат дезодориращи свойства. Можете да добавите няколко капки от тези масла към памучен тампон или парче плат и да ги поставите в обувките си за няколко часа.
съвети за премахване на лошите миризми от обувките
съвети за премахване на лошите миризми от обувките

Сменяйте редовно подметките на обувките си

Стелките често са отговорни за лошите миризми, защото абсорбират потта и се превръщат в благоприятна среда за бактерии. За да избегнете този проблем, е препоръчително да смените стелките на всеки три до шест месеца. Има стелки, специално проектирани за борба с миризмите, с антибактериални материали или активен въглен.

Грижете се правилно за обувките си

Правилната грижа за вашите обувки може да помогне за предотвратяване на неприятните миризми. Ето няколко съвета:

лоша миризма в обувките
лоша миризма в обувките
 • Оставете обувките си да изсъхнат напълно след всяка употреба. Не ги съхранявайте във влажен или непроветрен килер.
 • Редувайте различни чифтове обувки, за да позволите на всеки чифт достатъчно вентилация между употребите.
 • Перете чорапите си редовно и предпочитайте естествени материали като памук, които позволяват по-добро абсорбиране на потта.
 • Почиствайте обувките си редовно, като следвате инструкциите на производителя. Не забравяйте да почистите вътрешността на обувките си с леко влажна кърпа, за да премахнете бактериите и остатъците от пот.

Използвайте специални аксесоари, за да избегнете миризми

На пазара има различни аксесоари, предназначени да предотвратят и премахнат лошите миризми в обувките:

 1. Дезодоранти за обувки: можете да закупите дезодориращи спрейове, направени специално за обувки. Просто напръскайте вътрешността на обувките си преди или след всяка употреба, за да неутрализирате миризмите.
 2. Чанти за обезвлажнител: тези торбички абсорбират влага и миризми благодарение на съдържанието си (глина, силикагел и др.). Поставете по едно саше във всяка обувка и оставете да действа няколко часа или цяла нощ.
 3. Съвети за дезодоранти: те обикновено са изработени от кедрово дърво или други материали, абсорбиращи миризми и влага. Просто поставете накрайниците в обувките си след всяка употреба, за да запазите тяхната свежест.
добре миришещи обувки
добре миришещи обувки

Домашни трикове за избягване на миризми в обувките

В допълнение към решенията, споменати по-горе, ето някои домашни съвети за борба с лошите миризми:

 • Поставете обувките си във фризера за една нощ. Студът убива бактериите, причиняващи миризми. Не забравяйте да ги защитите в найлонов плик, преди да ги поставите във фризера.
 • Използвайте вестник, за да абсорбирате влагата и миризмите. Просто поставете намачкани листове вестник в обувките си и оставете да подейства няколко часа или цяла нощ.
 • Изсушете обувките си на слънце. UV лъчите имат антибактериален ефект и също така помагат за премахване на миризмите.

В заключение, има много методи и съвети за премахване на лошите миризми от обувките ви. От съществено значение е да приемете редовна рутинна поддръжка, за да предотвратите тези миризми да станат твърде неприятни и устойчиви. Чувствайте се свободни да експериментирате с различни решения, за да намерите тези, които работят най-добре за вас и вашите обувки.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » Лоши миризми в обувките? Тези естествени трикове улесняват премахването им