Най-ефективните естествени решения за борба с гъсеници

Процесионните гъсеници са вредители, които причиняват значителни щети на растителността и могат да причинят алергични реакции при хората, но по-често увреждат нашите животни. За да запазите вашата градина или зелени площи, е важно да ги намерите естествени методи, за да се отървете от тези насекоми, без да навредите на околната среда. В тази статия предлагаме няколко екологични алтернативи за борба с процесионните гъсеници.

Предпочитайте естествените хищници на процесионните гъсеници

Вместо да се използват химически пестициди, за предпочитане е да се предпочитат естествените хищници на гъсениците, за да се регулира популацията им. Сред основните врагове на гъсениците са насекомоядните птици като синигери, лястовици, врабчета и кукувици.

как да се отървем от процесионните гъсеници
как да се отървем от процесионните гъсеници?

Поставете кутии за гнездене, за да привлечете синигерите

Чикадите са особено любители на процесионните гъсеници и могат да консумират до няколкостотин на ден. Инсталирането на кутии за гнездене във вашата градина ще привлече тези птици и по този начин ще намали броя на наличните гъсеници.

  • Изберете място, защитено от вятър и атмосферни влияния, на височина от около 2 до 4 метра от земята.
  • Уверете се, че летещият отвор на къщичката за птици е обърнат на север или изток, за да избегнете висока температура и пряка слънчева светлина.
  • Предпочитайте естествени материали като необработено дърво, за да насърчите интегрирането на кутията за гнездо в околната среда и да осигурите удобен подслон за птиците.
синигер яде гъсеница
синигер яде гъсеница

Засадете дървета, подходящи за гнездене на насекомоядни птици

Изборът на дървесни видове във вашата градина също може да играе важна роля в борбата срещу гъсениците. Насекомоядните птици се нуждаят от разнообразни хранителни ресурси и подходящо местообитание за гнездене и размножаване.

Брезите, например, са особено популярни сред синигерите, защото приютяват голямо разнообразие от насекоми и предлагат много възможности за гнездене.. Също така помислете за засаждане на ягодоплодни храсти, като черен бъз или кървав дрян, които ще осигурят допълнителен източник на храна за птиците по време на миграция.

Използвайте механични методи за елиминиране на процесионните гъсеници

В допълнение към естествените хищници е възможно да се приложат механични методи за намаляване на популацията на процесионните гъсеници. Тези техники се състоят главно в унищожаване на гнездата на гъсениците и предотвратяване на прогресирането им в дърветата.

Отстранете гнездата на гъсениците на ръка

За да елиминирате процесионните гъсеници, е възможно ръчно да премахнете гнездата им, когато са още млади и малко на брой. Носете ръкавици и защитно облекло, за да избегнете контакт с жилещите косми на гъсениците и поставете гнездата в херметически затворена торба, преди да ги унищожите, като ги изгорите.

борба с процесионни гъсеници
борба с процесионни гъсеници

Поставете последователни капани за гъсеници

Специфични капани могат да бъдат монтирани около стволове на дървета, заразени от процесионни гъсеници. Тези устройства се състоят от лента от плат, импрегнирана с лепило, която улавя гъсениците, докато се опитват да се движат по дървото. След като гъсениците бъдат уловени, те трябва да бъдат отстранени и безопасно унищожени.

Естествени лечения срещу процесионни гъсеници

И накрая, има и естествени лечения, които могат ефективно да се борят с процесионните гъсеници, без да се прибягва до химикали, които са вредни за околната среда и човешкото здраве.

процесионни гъсеници
процесионни гъсеници

Използването на ентомопатогенни нематоди

Ентомопатогенните нематоди са микроскопични червеи, които паразитират върху насекоми вредители, като процесионни гъсеници. Те влизат в тялото им и отделят бактерия, която причинява бързата им смърт. Нематодите се предлагат под формата на прах, който се разрежда във вода и може да се пръска върху заразените места.

ентомопатогенни нематоди
ентомопатогенни нематоди

Bacillus thuringiensis, естествена бактерия

Bacillus thuringiensis е бактерия, която естествено присъства в почвата и която произвежда специфични токсини за някои вредни насекоми, включително гъсеници. Тази бактерия може да се използва под формата на спрей или гранули, които да се прилагат върху листата на нападнатите дървета.

Като възприемете тези различни екологични методи и действате превантивно, вие ще помогнете за опазването на околната среда, като същевременно ефективно се борите с процесионните гъсеници.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » Най-ефективните естествени решения за борба с гъсеници