Пакетно готвене: новият модерен трик за пестене на време и пари

Съвременният живот е все по-забързан, което затруднява организирането на хранене за седмицата. Ето защо Пакетно готвене се превърна в истинска тенденция за тези, които искат да спестят време и пари в ежедневието си. Открийте всичко, което трябва да знаете за този метод, който привлича все повече и повече последователи.

Какво е групово готвене?

Терминът “Batch Cooking” идва от английски и буквално означава “пакетно готвене”. Това е метод, който се състои в приготвяне на ястията за седмицата наведнъж, след което ги съхранявате, за да им се наслаждавате ден след ден. Следователно идеята е да прекарате 2 или 3 часа в кухнята през уикенда, за да сготвите всички ястия, необходими за обяд и вечеря за следващата седмица.

Партидно готвене
Партидно готвене

Предимствата на груповото готвене

Спестете време през седмицата

Едно от основните предимства на Batch Cooking несъмнено е спестяването на време. Наистина, отделянето на няколко часа от вашия уикенд за приготвяне на храна за седмицата означава, че не е нужно да готвите всеки ден, като по този начин освобождавате свободно време вечер, за да се отпуснете, да спортувате или да се насладите на семейството и приятелите си.

Реализирайте спестявания

Предварителното приготвяне на храна също предлага възможност за спестяване на пари чрез избягване на импулсивни покупки и ограничаване на хранителните отпадъци. Наистина, планирането на вашите рецепти и изготвянето на точен списък за пазаруване ви позволява да купувате само това, от което се нуждаете, нито повече, нито по-малко, и по този начин да контролирате бюджета си.

върха на batch cooking
върха на batch cooking

Хранете се здравословно и балансирано

Груповото готвене също насърчава определена дисциплина в храната: като приготвяте ястията предварително, вие сте по-изкушени да следвате пълно и добре балансирано меню. По този начин е по-лесно да устоите на изкушенията на бързата храна или готовите ястия, когато знаете, че вече имате добра храна, която ви чака у дома.

Как да се организирате, за да приемете пакетното готвене без стрес?

Планирайте седмични менюта

Първата стъпка в груповото готвене е да определите рецептите, които искате да готвите за седмицата. Тази фаза на планиране може да бъде улеснена чрез използването на таблица или мобилно приложение, специално създадено за тази цел. Идеалното е да изберете разнообразни рецепти, лесни и бързи за приготвяне и, ако е възможно, с общи съставки, за да ограничите броя на покупките, които трябва да направите.

Направете прецизен списък за пазаруване

След като менютата са определени, трябва да се състави списък за пазаруване, който да съдържа всички съставки, необходими за реализацията на избраните рецепти. Не забравяйте да проверите количествата и да вземете предвид какво вече имате в шкафовете си, за да избегнете претоварването на хладилника или фризера.

Гответе напред с batch cooking
Гответе напред с batch cooking

Организирайте готварската сесия

За да оптимизирате времето, посветено на груповото готвене, е важно да имате добра организация. Преди да започнете, уверете се, че плотът ви е чист и съберете всички необходими прибори и съставки. След това започнете с рецептите, които отнемат най-дълго време за приготвяне (като месо или гювеч), след което преминете към други приготовления.

Няколко съвета за успешно групово готвене

  • Използвайте подходящи контейнери: Предпочитайте херметически затворени кутии от стъкло или неръждаема стомана, за да съхранявате вашите препарати, това ще запази вкусовете непокътнати и ще улесни разпределението на порциите.
  • Замразяване на определени препарати: За да не се развалят ястията ви с времето, не се колебайте да ги замразите, особено ако готвите в големи количества. По този начин можете да ги размразявате, когато имате нужда от тях през цялата седмица.
  • Варирайте текстурите и вкусовете: За да не се изморите от ястията си, не забравяйте да разнообразявате удоволствията, като редувате топли и студени, солени и сладки рецепти и като играете на текстурите (хрупкави, топящи се, меки и т.н.).

Накратко, Груповото готвене е практичен и икономичен метод за възможно най-добро управление на седмицата и здравословно хранене, без да прекарвате часове в кухнята. И така, убеден? Не се колебайте да се впуснете в приключението на партидно готвене, и открийте многото възможности, предлагани от тази кулинарна тенденция!

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » Пакетно готвене: новият модерен трик за пестене на време и пари