Поливане на растения, когато вали: добра или лоша идея?

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Arroser les plantes quand il pleut : bonne ou mauvaise idée

Въпросът за поливането на растенията, докато вали, може да изглежда странен в началото, но всъщност повдига няколко интересни момента. Наистина, въпреки че може да изглежда контраинтуитивно, поливайте растенията си, когато времето е влажно не е непременно лоша идея в някои ситуации. В тази статия ще разгледаме различните аспекти, свързани с тази практика, и ще се опитаме да отговорим на въпроса: Наистина ли е необходимо или безполезно поливането на растенията, когато вали?

Какво трябва да знаете за нуждите на растенията от вода?

За да се отговори правилно на тази тема, първо трябва да се разбере как водата се поглъща от растения и какви са реалните им изисквания. Растенията се нуждаят от вода, за да живеят и растат, това е неоспорим факт. Необходимото количество вода обаче варира значително в зависимост от вида, климатичните условия и особеностите на почвата.

Поливане на растения, когато вали: добра или лоша идея
Поливане на растения, когато вали: добра или лоша идея

Различните видове растения

Не всички растения имат еднаква нужда от вода. Например, сукулентите и кактусите са развили механизми, които им позволяват да оцелеят при много малко вода. Обратно, някои водни растения могат да растат само в постоянно влажна среда. Ето защо е важно да се познават особеностите на всяко растение, за да се прецени дали е необходимо допълнително поливане, когато вали.

Климатични фактори

Климатът също играе важна роля за нуждите на растенията от вода. Наистина, по време на периоди на високи горещини или продължителна суша, изпаряването на водата е по-бързо и растенията може да се нуждаят от повече поливане, за да компенсират тази загуба. Обратно, при чести дъждове и по-ниски температури нуждите на растенията от вода обикновено са по-ниски.

Влиянието на почвата върху поливането на растенията

Видът на етаж в които се отглеждат растенията има пряко отношение към способността им да задържат вода. Някои почви източват водата бързо, докато други я задържат по-ефективно. Ето защо е важно да вземете предвид почвата, преди да решите да поливате растенията си в дъжда.

Отцеждащи се почви

Пясъчните и каменисти почви са особено дрениращи, което означава, че позволяват на водата да преминава бързо. При тези условия, дори в случай на силен дъжд, водата може да не се задържи достатъчно от почвата, за да отговори на нуждите на растенията. В този случай може да е необходимо допълнително поливане, за да се осигури достатъчно количество вода.

Водозадържащи почви

Обратно, глинестите и глинестите почви имат по-висок капацитет за задържане на вода. Следователно те могат да съхраняват повече вода, когато вали, което обикновено прави ненужно допълнително поливане. Поливането на растенията при тези условия може дори да бъде вредно, причинявайки излишък на вода, което може да доведе до загниване на корените и разпространение на болести.

Поливане на растения в дъжд: плюсовете и минусите

Както видяхме по-рано, няма универсален отговор на този въпрос. Всичко зависи от спецификата на всяка ситуация. Въпреки това е възможно да се подчертаят някои предимства и недостатъци, свързани с поливането на растения под дъжда.

Потенциалните ползи

  • По-добро водоснабдяване: В определени ситуации, особено когато почвата е особено дренирана или когато нуждите на растенията от вода са високи, поливането при дъжд може да осигури достатъчно количество вода за насърчаване на растежа им.
  • Оптимално използване на дъждовна вода: Дъждовната вода е естествено мека и с ниско съдържание на вар, което я прави отличен източник за поливане на растенията. Следователно поливането при дъжд дава възможност да се възползвате напълно от този безплатен и екологичен ресурс.

Потенциалните недостатъци

  • Риск от излишна вода: Както споменахме по-рано, поливането на растенията, когато почвата вече е подгизнала, може да причини излишна влага, която е вредна за кореновата система и насърчава появата на болести.
  • Загуба на вода: Ако поливането не е необходимо, това е загуба на вода, която може да бъде запазена за по-късна употреба или за други цели.

В обобщение, поливането на растенията, когато вали, може да бъде добра идея в определени специфични ситуации, особено когато почвата има нисък капацитет за задържане на вода и нуждите на растенията са високи. В други случаи обикновено е за предпочитане да се избягва това допълнително поливане, за да не рискувате да причините излишък на вода, вреден за здравето на растенията.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Поливане на растения, когато вали: добра или лоша идея?