Приятелство и взаимоотношения: 4 знака, че приятелите ви наистина не ви харесват

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova

В живота е важно да сте заобиколени от искрени и грижовни хора. За съжаление, понякога някои приятелства се основават на измамни или дори токсични чувства. Как да разпознаете знаците, които показват, че приятелите ви не ви харесват наистина? Ето четири улики, които трябва да имате предвид, когато оценявате качеството на вашите взаимоотношения.

1. Те ​​не присъстват в трудни моменти

Приятелството е важна подкрепа в сложните периоди от нашето съществуване. Един истински приятел ще бъде там, за да ви изслуша, утеши и насърчи. От друга страна, ако вашите „приятели“ са достъпни само за забавление и изчезват, когато нещата станат трудни, това може да е знак, че не им пука за вас. Ето защо е важно да се обърне внимание на поведението им в трудни моменти:

4 признака, че приятелите ви наистина не ви харесват
4 признака, че приятелите ви наистина не ви харесват
 • Те не приемат новини: Ако приятелите ви не искат да знаят как се справяте, когато преминавате през труден момент, това може да означава, че не им пука за вас.
 • Те минимизират вашите проблеми: Приятел, който наистина ви обича, ще се стреми да разбере вашите трудности и да ви подкрепи. От друга страна, ако постоянно поставят тревогите ви в перспектива и ви създават впечатление, че преувеличавате, може да не са истински приятели.
 • Те се изплъзват: Ако молите приятелите си за помощ и те винаги намират извинения да не ви помогнат, това може да е знак, че не им пука за вас.
Прочетете също:   Ето четирите стила на привързаност в любовта: как да ги идентифицирате и да откриете своя?

2. Говорят зад гърба ви

Доверието е един от стълбовете на едно силно и трайно приятелство. Ако се съмнявате в лоялността на приятелите си, важно е да им обърнете внимание. Ето някои признаци, които може да показват, че вашите приятели говорят зад гърба ви:

 • За вас се носят слухове: Ако редовно чувате невярна или злонамерена информация за вас, това може да е знак, че вашите приятели не заслужават доверие.
 • Те критикуват вашите избори: Един грижовен приятел ще може да ви даде мнението си, без да ви съди или да се опитва да ви укори. Ако вашите „приятели“ постоянно критикуват решенията ви и обсъждат грешките ви с други хора, това може да е знак, че не ви харесват наистина.
 • Те разкриват вашите тайни: Истинският приятел ще уважава поверителността ви и ще запази за себе си това, което му казвате. Ако разберете, че вашите приятели разкриват вашите тайни, това може да е знак за липсата им на привързаност към вас.
Прочетете също:   Ето 6-те най-добри разкрити тайни, които малко двойки практикуват, за да нарушат рутината

3. Те са ревниви и конкурентни

Приятелството включва да се радваме на успехите и щастието на другия. Приятел, който ви обича истински, ще се радва за вас, когато успеете и ще ви подкрепя в начинанията. От друга страна, ако установите, че приятелите ви са ревниви или конкурентни, това може да е знак, че не ви харесват наистина. Ето някои улики, за които да внимавате:

 • Те се стремят да ви надминат: Ако вашите приятели винаги трябва да се справят по-добре от вас, това може да отразява известна несигурност от тяхна страна и липса на привързаност към вас.
 • Те минимизират вашите постижения: Истинският приятел ще може да признае и отпразнува вашите постижения. Ако те системно се опитват да обезценят вашите успехи, може да се окаже, че не ви харесват наистина.
 • Те се радват на вашите неуспехи: Ако вашите приятели се държат самодоволно, когато нещата не вървят добре за вас, това може да е знак, че те не изпитват искрени чувства на приятелство към вас.

4. Те не зачитат вашите граници

В една здрава и балансирана връзка на приятелство всеки човек трябва да може да уважава ограниченията и нуждите на другия. Ако вашите „приятели“ не вземат предвид чувствата ви и не зачитат границите ви, това може да е знак, че не ви харесват наистина. Ето някои примери за поведение, за което да внимавате:

 • Те са инвазивни: Един уважителен приятел ще разбере, че имате нужда от време и пространство за себе си. Ако вашите приятели са постоянно наоколо, без да се съобразяват с нуждите ви, това може да е знак, че не ви харесват наистина.
 • Те не вземат под внимание вашето мнение: Истинското приятелство включва взаимно уважение към мненията и вярванията. Ако вашите приятели винаги се опитват да наложат своята гледна точка, без да се вслушват в това, което имате да кажете, това може да е знак, че не ви харесват наистина.
 • Смеят ти се: Да се ​​смеем заедно е важна част от приятелството, но никога не трябва да става за сметка на другия. Ако вашите „приятели“ редовно ви се подиграват или ви унижават, това може да е знак, че не ви харесват наистина.
Прочетете също:   Положително мислене: Тайната, която най-щастливите хора не искат да знаете!

От съществено значение е да обърнем внимание на нагласите и поведението на нашите приятели, за да сме сигурни, че те наистина ни харесват. Ако установите, че някои от вашите приятели показват тези признаци, може би е време да се усъмните в качеството на връзката си и да се опитате да установите по-искрени и грижовни връзки.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » психология » Приятелство и взаимоотношения: 4 знака, че приятелите ви наистина не ви харесват