Тайните на сода за хляб за искрящ дом: как да я използвате

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Comment utiliser le bicarbonate de soude pour nettoyer la maison

THE сода за хляб, известен още като натриев бикарбонат, е натурален и екологичен продукт, който има много предимства за поддръжка на домакинството. Почиства, дезинфекцира, дезодорира и дори отпушва тръби. В тази статия ви показваме как да използвате сода за хляб за почистване на къщата.

Използвайте сода за хляб за почистване на повърхности

Защо да купувате скъпи химикали, когато можете да използвате сода за хляб за ефективно почистване на всякакви повърхности? Ето няколко лесни и икономични съвета:

Как да използвате сода за хляб за почистване на къщата
Как да използвате сода за хляб за почистване на къщата?
  • Разбъркайте две супени лъжици сода бикарбонат с половин литър гореща вода в спрей. След това напръскайте повърхностите, които ще почиствате (мивка, работен плот, котлон и др.) и избършете с влажна кърпа или гъба.
  • За по-мръсни или запушени повърхности поръсете директно с сода за хляб след това разтрийте с влажна гъба преди изплакване.

Почистете фугите на плочките

Фугите на плочките са склонни да потъмняват с времето, особено във влажни помещения като банята. За да им придадете младежки вид, пригответе паста със сода бикарбонат и малко вода. Нанесете го върху ставите с помощта на стара четка за зъби и разтрийте внимателно. Оставете да действа 15 минути, след което изплакнете с чиста вода. Вашите уплътнения ще бъдат като нови!

Трикът със сода бикарбонат за почистване
Трикът със сода бикарбонат за почистване

Дезодорирайте със сода бикарбонат

Освен почистващите си свойства, содата за хляб е и отличен естествен дезодорант. Ето няколко съвета за използването му в различни стаи на къщата:

  • поръсете малко сода за хляб на дъното на кофата за боклук, преди да поставите торба в нея. Това ще помогне за абсорбиране на лоши миризми.
  • За да дезодорирате обувките, сипете една чаена лъжичка сода за хляб вътре и оставете да престои една нощ. На следващия ден разклатете добре обувките си, за да премахнете излишната пудра.
  • В хладилника поставете купа със сода бикарбонат за неутрализиране на неприятните миризми.

Премахнете миризмите в канализацията

Дренажите понякога могат да излъчват неприятни миризми поради натрупване на мазнини, сапун и хранителни отпадъци. За да поправите това, изсипете чаша сода за хляб в мивката, последвано от чаша бял оцет. Оставете да действа 15 минути, след което изплакнете с топла вода. Този трик работи и за отпушване на леко запушени канали.

Сода бикарбонат за почистване на дома ви
Сода бикарбонат за почистване на дома ви

Почистване на плодове и зеленчуци със сода бикарбонат

Содата за хляб е отличен съюзник за почистване и дезинфекция на вашите плодове и зеленчуци без използване на химикали. Ето как:

  1. Напълнете мивката или голяма купа с хладка вода.
  2. Добавете две супени лъжици сода за хляб.
  3. Потопете вашите плодове и зеленчуци във вода и ги оставете да се накиснат за 10 минути.
  4. Изплакнете обилно преди консумация.

Тази баня сода за хляб елиминира остатъците от пестициди и други примеси, присъстващи по повърхността на плодовете и зеленчуците.

Поддържайте пералнята си със сода бикарбонат

Пералните машини могат бързо да развият неприятни миризми от остатъци от перилен препарат и влага. За да избегнете това, ето един лесен и екологичен съвет:

  • Всеки месец изсипвайте чаша сода за хляб директно в барабана на пералнята, след което пуснете цикъл на вакуум с висока температура (60°C или повече). Содата за хляб ще действа като естествен дезодорант и почистващ препарат.

При редовна употреба сода за хляб за да почистите дома си, избирате екологично, икономично и ефективно решение. Не се колебайте да споделите тези съвети с близките си и да ги включите в рутината на домакинството си!

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Тайните на сода за хляб за искрящ дом: как да я използвате