Тези дестинации забраняват слънцезащитни продукти на плажовете под наказание глоба

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Ces destinations interdisent des crèmes solaires sur les plages sous peine d

В контекста на екологичното съзнание, някои страни са избрали да забранят използването на слънцезащитни продукти на своите плажове. Това решение има за цел да запази морските екосистеми, особено коралите. Разберете тук кои дестинации прилагат този регламент и причините, поради които го правят.

Дестинации, засегнати от забраната за слънцезащитни продукти

Няколко туристически дестинации решиха да предприемат строги мерки относно използването на слънцезащитни продукти на своите плажове:

Тези дестинации забраняват слънцезащитни продукти на плажовете под наказание глоба
Тези дестинации забраняват слънцезащитни продукти на плажовете под наказание глоба
 • Палау : Този малък архипелаг, разположен в Тихия океан, беше първият, който забрани слънцезащитните продукти през 2018 г.
 • Остров Бонер : Този остров в Холандските Антили последва примера, като също забрани слънцезащитни продукти, съдържащи определени химически компоненти от януари 2021 г.
 • Хавай : Този американски щат приложи подобен закон през януари 2021 г., насочен към защита на своите коралови рифове.
 • Американски Вирджински острови : Тези карибски острови също приеха законодателство, забраняващо вредните за морската среда слънцезащитни продукти през март 2020 г.
 • Остров Занзибар : Архипелагът Занзибар в Танзания също забрани слънцезащитните продукти, съдържащи компоненти, вредни за коралите.

Тези дестинации обикновено налагат глоби на нарушителите. Поради това водолазите и туристите се насърчават да се информират за действащите разпоредби, преди да тръгнат на пътуване.

Кои са обидните компоненти?

Слънцезащитните продукти, съдържащи определени видове химически компоненти, се считат за вредни за морската среда. Тези вещества включват:

 • Оксибензон
 • Бензофенон-3
 • Октиноксат
 • Октокрилен
 • 4-метилбензилидин камфор
 • Бензофенон

Тези вещества са идентифицирани като особено токсични за коралите и други морски организми.

Защо да забраняваме определени слънцезащитни продукти на плажовете?

Има няколко причини, поради които правителствата въвеждат законодателство за ограничаване на употребата на слънцезащитни продукти, съдържащи опасни химикали:

Защитата на кораловите рифове

Кораловите рифове са сложни и крехки екосистеми, които поддържат голямо разнообразие от морски живот. Химикалите, открити в някои слънцезащитни продукти, могат да причинят смърт на коралите и нарушават репродуктивния им процес, което води до техния спад.

Въздействието върху морската хранителна верига

Коралите не са единствените жертви на химикалите в слънцезащитните продукти. Други морски организми, като риба и планктон, също могат да бъдат засегнати от тези вещества. Това може да има отрицателно въздействие върху цялата морска хранителна верига и да наруши екологичния баланс.

Социално-икономическата роля на кораловите рифове

В допълнение към тяхното екологично значение, кораловите рифове също имат важна икономическа роля за много региони на света. Те привличат туристи, носят приходи от риболов и са източник на храна за местното население. Следователно прогресивното изчезване на коралите има вредни социално-икономически последици.

Какви алтернативи на вредните слънцезащитни продукти?

Изправени пред този проблем, препоръчително е да предпочитате решения, които зачитат околната среда, за да се предпазите от слънцето:

 • Използвайте „коралово безопасен“ слънцезащитен крем : Много производители вече предлагат слънцезащитни продукти без вредните химически компоненти. Тези продукти обикновено са етикетирани като „безопасни за корали“ или „подходящи за рифове“.
 • Носете слънцезащитно облекло : Възможно е да се предпазите от слънцето, като носите подходящо облекло, като анти-UV тениски и широкополи шапки.
 • Влезте на сянка : Чадърите и другите предпазни средства срещу слънцето могат да намалят излагането на UV лъчи и да ограничат използването на слънцезащитни продукти.

Възприемайки тези отговорни поведения, летовниците допринасят за запазването на морските екосистеми и гарантират устойчивостта на туристическите дестинации, засегнати от забраната за вредни слънцезащитни продукти.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Тези дестинации забраняват слънцезащитни продукти на плажовете под наказание глоба