Трикът с шишарки за перфектно поливане: много ефективно естествено решение

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
L’astuce de la pomme de pin pour un arrosage parfait

В света на градинарството понякога може да е трудно да разберете кога и как правилно да поливате вашите растения. Твърде много вода може да навреди на растежа им, докато липсата на вода може да ги изсуши. За щастие има прост метод, екологично и безплатно за да ви помогнем да определите идеалното време за поливане на вашите растения: трикът с боровата шишарка! В тази статия ще видим как работи този трик и как да го използвате за перфектно поливане.

Принципът на боровата шишарка

Шишарката е естествен обект, който има интересна характеристика за градинарите: тя реагира на влажността на околната среда. Наистина, когато въздухът е влажен, люспите на шишарката се отварят, а когато е сух, се затварят. По този начин това свойство прави възможно измерването на влажността в почвата и следователно да знаете дали вашите растения трябва да се поливат или не.

Трикът с шишарки за перфектно поливане
Трикът с шишарки за перфектно поливане

Как да използваме шишарката за поливане?

За да се възползвате от предимствата на шишарката, ето няколко прости стъпки, които да следвате:

 1. Извадете паднала борова шишарка, за предпочитане суха и без признаци на гниене.
 2. Поставете го на повърхността на почвата, близо до стъблото на растението, което искате да наблюдавате.
 3. Уверете се, че боровата шишарка не е в пряк контакт с водата за напояване, за да избегнете фалшиви показания.
 4. Редовно наблюдавайте състоянието на шишарката: ако люспите й са отворени, това означава, че почвата е достатъчно влажна и не е необходимо да се полива. От друга страна, ако са затворени, това показва, че почвата е суха и вашите растения се нуждаят от вода.

Този прост и естествен метод ви позволява да управлявате по-добре поливането на вашите растения, като същевременно зачитате специфичните им нужди.

Ползите от трика с борови шишарки

Използването на шишарка като индикатор за влажност има няколко предимства за градинарите:

 • Икономически : Боровите шишарки се намират лесно в природата и са безплатни. Така че няма нужда да купувате скъпо оборудване за измерване на влажността на почвата.
 • Екологични: Шишарката е естествен и биоразградим обект, който не генерира отпадъци. Освен това, като регулирате поливането според реалните нужди на растенията, вие избягвате загубата на вода.
 • Просто и ефективно: Накрайникът за борови шишарки се настройва лесно и дава ясни насоки кога да поливате вашите растения.
 • Подходящ за всички растения: Независимо дали за вашите цветя, зеленчуци, храсти или дървета, боровата шишарка може да се използва за всички видове растения. Просто адаптирайте броя на шишарките според размера и специфичните нужди на всяко растение.

Добри практики за успешно поливане

В допълнение към трика с боровата шишарка, ето няколко съвета за оптимизиране на поливането на вашите растения:

 • Вместо това поливайте сутрин или вечер, когато температурите са по-ниски, за да ограничите изпарението на водата.
 • Предпочитайте дълбоко поливане вместо повърхностно поливане, за да насърчите развитието на корените и да насърчите по-доброто усвояване на вода.
 • Не забравяйте да съобразите количеството вода според вида на растението, сезона и климатичните условия.
 • Добавете мулч (дървесни стърготини, слама, кора и т.н.) около вашите растения, за да поддържате влажността на почвата и да намалите честотата на поливане.

Като следвате тези съвети и използвате трика с шишарките, вие ще бъдете сигурни, че ще осигурите на вашите растения водата, от която се нуждаят, за да растат и да процъфтяват. Така че не се колебайте повече, използвайте този естествен трик и се насладете на здрава градина!

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Трикът с шишарки за перфектно поливане: много ефективно естествено решение