WhatsApp: как просто щракване върху уловена връзка може да срине приложението на Android?

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Un lien piégé qui fait planter WhatsApp

Потребители на whatsapp на android трябва да бъде бдителен пред лицето на нов проблем, измъчващ известното приложение за съобщения. Една проста злонамерена връзка циркулира и може да причини значителни неизправности за тези, които кликнат върху нея. Разберете подробностите за този бъг и как да го предотвратите.

Уловена връзка, която срива WhatsApp

През последните няколко дни странен линк циркулира в WhatsApp и застрашава стабилността на приложението на смартфони с Android. Наистина, като кликнат върху тази злонамерена връзка, потребителите могат да видят, че приложението им се срива и вече не работи правилно. Този бъг засяга предимно версиите на приложението за Android, но може да бъдат засегнати и други операционни системи.

Уловена връзка, която срива WhatsApp
Уловена връзка, която срива WhatsApp

Как да разпознаем опасната връзка

Тази връзка с капан обикновено се изпраща от контакт или група, към която принадлежите. Може да бъде под формата на съкратен URL адрес, както често се случва в този случай. За да не попаднете в капана, препоръчително е да не кликвате върху връзките, за които не сте сигурни за произхода, дори ако идват от вашите контакти.

Последиците от щракване върху връзката

Щраквайки върху злонамерения линк, приложението WhatsApp незабавно се срива и става неизползваемо. След това е необходимо да рестартирате смартфона, за да може приложението да работи отново, но това не винаги е достатъчно. В някои случаи потребителите трябваше да деинсталират и след това да инсталират отново WhatsApp, за да възвърнат нормалната функционалност.

Причините за тази грешка

Въпреки че все още е трудно да се определи точният произход на този проблем, експертите споменават няколко хипотези. Между тях :

  • Злонамерен код, вграден във връзката, който използва уязвимост в сигурността на приложението или операционната система.
  • Атака за отказ на услуга (DDoS), насочена към насищане на сървърите на WhatsApp.
  • Проста програмна грешка в самото приложение.

Каквато и да е причината за този бъгот съществено значение е потребителите да останат бдителни и да вземат необходимите предпазни мерки, за да защитят своите данни и приложения.

Как да се предпазите от подобни проблеми
Как да се предпазите от подобни проблеми

Как да се предпазите от подобни проблеми

За да не попаднете в капана на тези злонамерени връзки и други потенциални заплахи, ето няколко съвета, които да следвате:

  1. Актуализирайте редовно вашето приложение WhatsApp и вашата операционна система, за да се възползвате от най-новите актуализации за сигурност.
  2. Не щракайте върху връзки, за които не сте сигурни, че идват, дори ако идват от вашите контакти. Не се колебайте да поискате потвърждение от изпращача, преди да щракнете.
  3. Използвайте качествена антивирусна програма на вашия смартфон, за да откриете и блокирате възможни заплахи.
  4. Уверете се, че настройките за защита на вашия смартфон са правилно конфигурирани и активирани.

WhatsApp: приложение, често атакувано от хакери

Това не е първият път, когато WhatsApp е жертва на грешки или злонамерени атаки. Наистина, приложението за незабавни съобщения, което има повече от два милиарда потребители по целия свят, редовно е цел на хакери, които искат да се възползват от пропуските в сигурността му.

Важни прецеденти

Спомняме си по-специално шпионския софтуер Pegasus, разработен от израелската компания NSO Group, който зарази смартфони чрез използване на уязвимост в WhatsApp през 2019 г. Съвсем наскоро, през февруари 2021 г., грешка засегна определени потребители, като им попречи да получат достъп до своите съобщения и до техните списък с контакти.

Необходимостта от повишена бдителност

Изправени пред тези повтарящи се заплахи, от съществено значение е потребителите на WhatsApp да останат бдителни и да предприемат всички необходими мерки за защита на данните и приложението си. Като следвате съветите, споменати по-горе, ще поставите шансовете на своя страна, за да избегнете неприятни изненади.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » WhatsApp: как просто щракване върху уловена връзка може да срине приложението на Android?