WhatsApp: тайният трик за откриване на местоположението на контакт, без той да знае

WhatsApp, популярното приложение за незабавни съобщения, продължава да се развива и да предоставя нови функции на своите потребители. Един от най-новите би позволил да знае позицията на контакт, без последният да е информиран. Този трик все пак повдига някои въпроси относно зачитането на поверителността на потребителите.

Как работи този трик?

Вече е възможно да знаете позицията на контакт в WhatsApp, без последният да го знае, благодарение на лесен и бърз метод. За да направите това, просто изпълнете следните стъпки:

намерете човек с whatsapp
намерете човек с whatsapp
  • Отворете разговор с контакта, чието местоположение искате да знаете;
  • Натиснете иконата „прикачен файл“, разположена в долната част на екрана;
  • Изберете опцията „Местоположение“;
  • Изпратете собствено местоположение.

След като местоположението бъде изпратено, можете да видите как се появява карта с разстоянието между двамата събеседници. По този начин тази информация дава възможност да се изведе приблизително местоположението на контакта, без да се налага изрично да се споделя тяхното местоположение..

Границите на тази техника

Важно е обаче да се отбележи, че този трик има своите граници. Наистина, той не позволява да се знае точно позицията на контакта, а само да се оцени разстоянието, което разделя двамата събеседници. Освен това този метод ще работи само ако двамата души са относително близо един до друг.

знаете местоположението на контакт, без той да го знае с WhatsApp
знаете местоположението на контакт, без той да го знае с WhatsApp

Проблеми с поверителността

Въпреки че този съвет може да изглежда полезен за определени ситуации, той все пак повдига въпроси относно поверителността на потребителите. В сила, възможността да се знае местоположението на контакт без тяхното съгласие може да се възприеме като намеса в тяхната лична сфера.

Правната и етичната рамка

От правна гледна точка е важно да запомните, че геолокацията на дадено лице без неговото съгласие представлява нахлуване в неговата поверителност. Следователно използването на този трик може да се счита за незаконно в някои страни.

От етична гледна точка също е необходимо да се обмислят последствията, които използването на тази техника може да има върху отношенията между потребителите. Наистина, тъй като доверието е съществен елемент във всяка връзка, важно е да се запитате дали използването на този трик наистина е оправдано.

да намерите човек с неговия смартфон
да намерите човек с неговия смартфон

WhatsApp и неговите нови функции

Този трик добавя към списъка с много функции, които WhatsApp въведе през последните години. Сред тях можем да споменем по-специално:

  • Възможността за свързване на един и същ акаунт на до четири смартфона, както наскоро беше обявено от Марк Зукърбърг, шефът на Meta;
  • Контролиране кой може да вижда онлайн статуса на даден потребител;
  • Функцията „Преглед веднъж“, която ви позволява да блокирате екранни снимки на краткотрайни съобщения.

Тези нови функции показват готовността на WhatsApp да се адаптира към нуждите и изискванията на своите потребители. Въпреки това е важно да имате предвид, че някои от тези нови функции може да имат поверителност и етични последици.

Трикът на WhatsApp да знае местоположението на контакт, без те да знаят, може да бъде полезен в определени ситуации, но също така повдига основателни въпроси относно защитата на поверителността на потребителите. Като потребители е необходимо да останем бдителни по отношение на функционалностите, предлагани от приложенията за незабавни съобщения, и винаги да вземаме предвид потенциалните последици от използването им върху нашите отношения с другите.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » WhatsApp: тайният трик за откриване на местоположението на контакт, без той да знае