WhatsApp: тази нова функция наистина ще защити поверителността на потребителите!

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Whatsapp : Une nouvelle fonctionnalité pour protéger votre vie privée

С над 2 милиарда активни потребители по целия свят, WhatsApp несъмнено е едно от най-популярните приложения за незабавни съобщения. Винаги в търсене на иновации, платформата сега планира да замени вашия телефонен номер с псевдоним, за да улесни и допълнително защити обмена между потребителите.

Нова функция за защита на вашата поверителност

Наистина използването на телефонния номер като основен идентификатор в WhatsApp породи някои опасения за поверителността и сигурността. За да коригира това, приложението планира да даде на своите потребители възможността да изберат a уникален псевдоним което ще им позволи да бъдат идентифицирани по време на разговори и разговори.

Whatsapp: Нова функция за защита на вашата поверителност
WhatsApp: Нова функция за защита на вашата поверителност

Как ще работи тази нова функция?

Според наличната информация, потребителите ще могат да избират свой собствен псевдоним, който трябва да е различен от този, който вече се използва от други хора в платформата. След това този псевдоним ще бъде видим за всички ваши контакти и ще замени телефонния ви номер.

Тази нова функция ще бъде въведена постепенно за потребители на WhatsApp, с първоначална тестова фаза с ограничена група, преди да бъде разширена за всички абонати.

Добавянето на нови контакти стана лесно

Въвеждането на псевдоними трябва също така да опрости добавянето на нови контакти. Вместо да споделяте телефонния си номер, можете просто да споделите псевдонима си с хората, които искате да добавите към контактите си. По този начин можете да поддържате известно разстояние от хора, които все още не познавате добре, и да избегнете нежелани обаждания или спам.

Начин за избягване на злоупотреба със събиране на данни

Тази функция също така ще помогне в борбата със злоупотребата със събиране на лични данни от злонамерени компании или лица. Наистина, като използвате псевдоним, а не телефонния си номер, вие намалявате риска личната ви информация да бъде използвана за рекламни или измамни цели.

Новата функция на WhatsApp за защита на поверителността
Новата функция на WhatsApp за защита на поверителността

Какво влияние върху потребителското изживяване?

Като позволява на потребителите на WhatsApp да избират псевдоним, платформата осигурява по-персонализирано и сигурно изживяване. Ето някои от потенциалните ползи:

  • Запазена анонимност: като изберете псевдоним, можете да решите да останете анонимни по отношение на определени контакти или групи.
  • Подобрена сигурност: като не разкривате телефонния си номер, ограничавате риска от тормоз или измама.
  • Лесна употреба: често е по-лесно да запомните псевдоним, отколкото телефонен номер, особено ако е оригинален или адаптиран към вашата личност.
  • Опростено управление на контактите: добавянето на нови контакти става с миг на око, без да се налага да обменяте телефонни данни.

Остават въпроси

Въпреки това, някои въпроси остават без отговор относно прилагането на тази функционалност. Например :

  1. Как да избегнем кражба на самоличност или обидни прякори?
  2. Ще бъдат ли принудени потребителите да преминат към системата за прякори или могат да продължат да използват телефонния си номер като идентификатор?
  3. Как да гарантираме уникалността на псевдонимите сред милиарди потребители на WhatsApp?
  4. Какви ще бъдат процедурите за промяна на псевдонима ви, ако е необходимо?

Следователно все още е твърде рано да се каже със сигурност, че тази функция ще бъде напълно приета и задоволителна за всички потребители на WhatsApp.

Какво е въздействието на новата функция на WhatsApp
Какво е въздействието на новата функция на WhatsApp?

Тенденция, която се вписва в съвременния дигитален пейзаж

Използването на псевдоними вместо телефонни номера не е нова идея в света на онлайн комуникацията. Други платформи за незабавни съобщения като Telegram или Signal вече предлагат подобни системи, позволявайки на своите потребители да запазят анонимността си и по-лесно да контролират своя онлайн образ.

По този начин, с тази нова функция, WhatsApp изглежда следва текущата тенденция, като същевременно се стреми да подобри и осигури изживяването на своите потребители. Остава да видим как платформата ще успее да настрои тази система по ефективен и справедлив начин за всички.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » WhatsApp: тази нова функция наистина ще защити поверителността на потребителите!