WhatsApp: този нов бъг, който активира микрофона на смартфона без ваше знание, тревожи целия свят. Какво влияние върху поверителността?

Проблем с поверителността за потребителите на Android?

Потребителите на WhatsApp на Android наскоро се сблъскаха със странен проблем, при който приложението има достъп до микрофоните на телефоните им, без те да знаят. Тази грешка поражда сериозни опасения за сигурността и поверителността сред потребителите. Сега обаче WhatsApp се изказа и предположи, че това е грешка.

Препоръки, които вдигат шум

Проблемът привлече вниманието, когато инженерът на Twitter Foad Dabiri туитира, че приложението е имало достъп до микрофона на телефона му през нощта. Този туит беше предаден от собственика на Twitter Илон Мъск, който каза в туит, че на WhatsApp не може да се вярва. Грешката обаче вече беше докладвана от WABetaInfo, сайт, специализиран в анализа на бета версии на приложението.

грешка в Android активира микрофона в whatsapp
грешка в Android активира микрофона в whatsapp

Притеснителна ситуация за потребителите

Тогава много интернет потребители разгледаха въпроса и забелязаха, че WhatsApp редовно активира микрофона на смартфона им без тяхно разрешение. Това откритие доведе до вълна от безпокойство и въпроси относно защитата на личните данни, предлагана от приложението.

WhatsApp и Meta се опитват да успокоят

WhatsApp потвърди, че грешка в Android е причината за тези неоторизирани достъпи до микрофона, а Google също обяви, че проучва проблема. От своя страна Meta, компанията майка на WhatsApp, Instagram и Facebook, се защитава, като казва, че този проблем е свързан с грешка, а не с опит за шпиониране на потребителите.

новият бъг в WhatsApp, свързан с android
новият бъг в WhatsApp, свързан с android

Потребителското доверие е разклатено

Въпреки обясненията, предоставени от WhatsApp и Meta, тази ситуация има отрицателно въздействие върху репутацията на приложението за поверителност. Всъщност една от основните причини, поради които WhatsApp е толкова популярен, е защитата, която предлага на личните данни на потребителите, с криптиране от край до край – което означава, че никой, дори WhatsApp, не може да чете съобщенията, изпратени между хората.

Какво ще кажете за други приложения?

Този инцидент също повдига въпроси относно сигурността и поверителността, предлагани от други приложения за незабавни съобщения. Потребителите вече са по-подозрителни към това как личната им информация се обработва и защитава от различните приложения, които използват всеки ден.

Мета обяснява, че грешката идва от софтуера на Android
Мета обяснява, че грешката идва от софтуера на Android

Алтернативи за запазване на вашата поверителност

Изправени пред тези опасения, някои потребители се обръщат към алтернативи на WhatsApp, за да осигурят своята онлайн поверителност. Приложения като Signal или Telegram също предлагат криптиране от край до край и насърчават уважението си към поверителността на потребителите.

Какво да запомните: голямо предизвикателство за компаниите

Въпросът за поверителността и сигурността на данните се превърна в основен проблем за компаниите в цифровия сектор, особено за тези, предлагащи услуги за незабавни съобщения. Този инцидент с WhatsApp на Android показва колко е важно за тези компании да бъдат прозрачни относно своите практики и да направят всичко възможно, за да защитят личната информация на своите потребители.

Докато този бъг не бъде разрешен, потребителите на Android трябва да останат бдителни относно разрешенията, които дават на приложенията, инсталирани на техните смартфони, и да бъдат в течение с последните новини по този въпрос.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » WhatsApp: този нов бъг, който активира микрофона на смартфона без ваше знание, тревожи целия свят. Какво влияние върху поверителността?