WhatsApp: възможно е да хакнете акаунта си, когато спите. Ето как да се уверите, че това няма да се случи!

В един все по-дигитализиран свят заплахите за онлайн сигурността продължават да растат. Домейн, който привлича особено внимание е това на приложенията за съобщения, които са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие. Наскоро, е идентифицирана нова заплаха за потребителите на някое от тези популярни приложения, WhatsApp. Според Зук Авраам, изследовател по киберсигурност и специалист по мобилни системиби било възможно да се хакне акаунт в WhatsApp, докато потребителят спи.

Тревожна нова хакерска техника

Методът се основава на a атака на гласова поща. Много потребители на смартфони са склонни да изключват устройствата си или да включват самолетен режим, преди да заспят. Това прекъсва телефонните обаждания, които след това се пренасочват към гласова поща.

WhatsApp: Би било възможно да хакнете акаунта си, когато спите
WhatsApp: Би било възможно да хакнете акаунта си, когато спите

След това хакер може да набере телефонния номер на потребителя, който обикновено изпраща SMS за потвърждение. Въпреки това, тъй като телефонът е офлайн, това съобщение остава в очакване. След това хакерът може да опита да влезе отново, като използва потвърждението на обаждането на WhatsApp.

Автоматичната услуга на WhatsApp се обажда на номера на потребителя и оставете съобщение с код за потвърждение на телефонния секретар. След това хакерът може да получи достъп до това съобщение чрез отдалечени съобщения. Трябва да се отбележи, че повечето телефонни оператори предлагат услуга, която позволява тези съобщения да бъдат консултирани от разстояние.

хакерите се възползват от вашия сън, за да хакнат акаунти в WhatsApp
хакерите се възползват от вашия сън, за да хакнат акаунти в WhatsApp

Пиратът има нужда само от телефонен номер и таен код за достъп до имейл. Този код често е четирицифрено число, понякога съставено по подразбиране от последните четири цифри на телефонния номер.

Как да се предпазите?

След като акаунтът бъде хакнат, процесът на възстановяване може да отнеме няколко дни. През това време хакерът може да се опита да измами контактите на потребителя или да разпространи зловреден софтуер чрез разговори в WhatsApp. За да се предпазите от този тип атака, Зук Авраам препоръчва промяна на кода на гласовата поща и настройка на допълнително удостоверяване в WhatsApp, особено по имейл.

Как да не ви хакнат акаунта в WhatsApp, когато спите
Как да не ви хакнат акаунта в WhatsApp, когато спите

Какво да запомните за тази нова форма на пиратство

Тази нова хакерска техника подчертава важността на онлайн бдителността за сигурност. Потребители на WhatsApp трябва да са наясно с потенциалните рискове и да предприемат необходимите стъпки за защита на своите сметки. Това включва редовна промяна на кодовете за гласова поща и активиране на допълнително удостоверяване. В крайна сметка онлайн сигурността изисква постоянно внимание и осъзнаване на нови заплахи които могат да възникнат. Винаги е най-добре да сте подготвени и да предприемете необходимите стъпки, за да се защитите.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » WhatsApp: възможно е да хакнете акаунта си, когато спите. Ето как да се уверите, че това няма да се случи!