За да защитите мебелите от котешки нокти, просто използвайте този продукт, който всички имаме у дома!

Уморихте ли се котката ви да чопле по мебелите ви? Търсите ефективно и икономично решение за защита на вашите мебели? Разберете как този продукт, който всички имаме у дома, може да помогне на котката ви да не надраска мебелите ви. Тествайте този прост трик за настройка и много икономичен, ще ни благодарите по-късно!

Причини, поради които котките драскат мебели

Преди да приложите решения, за да попречите на котката си да надраска мебелите ви, важно е да разберете защо тя възприема това поведение. Като цяло котките драскат мебели, за да:

защита на мебелите от котешки нокти
защита на мебелите от котешки нокти
 • Маркирайте своята територия: котките имат жлези, разположени между възглавничките им, които отделят феромони, когато надраскат предмет,
 • Изострят ноктите си: Драскането позволява на котките да премахнат повърхностния слой на ноктите си и да ги поддържат остри.
 • Разтягат мускулите си: чрез чесане котките разтягат мускулите и сухожилията си, особено тези на предните си крака,
 • Изразете своя стрес или скука: ако котката ви е стресирана или отегчена, тя може да изпусне парата, като надраска мебелите ви.

Защо да използваме алуминиево фолио срещу котешки драскотини?

Алуминиевото фолио е евтино и лесно за поставяне решение за защита на вашите мебели. Наистина, повечето котки не харесват контакта на алуминиевото фолио с лапите им. Освен това шумът, който издава хартията, когато се смачка, може да ги възпре да надраскат мебелите ви.

Дръжте котките далеч от мебелите си с алуминиево фолио

За да предотвратите атаката на вашата котка върху мебелите ви, всичко, което трябва да направите, е да покриете местата, които обикновено драска, с алуминиево фолио. Можете да залепите хартията върху мебели или просто да я поставите върху хоризонтални повърхности като плотове или седалки на столове.

котешки драскотини по мебели
котешки драскотини по мебели

Внимавайте обаче да не използвате двустранна лента: лепкавите остатъци могат да останат върху мебелите и да бъдат трудни за отстраняване. Те също могат да бъдат вредни за вашата котка, ако ги погълне, докато облизва лапите си.

Алтернативи на алуминиевото фолио

Ако намирате алуминиевото фолио за грозно или котката ви няма нищо против присъствието му, ето някои други решения за защита на вашите мебели:

 • Използвайте пластмасови предпазители срещу надраскване: тези самозалепващи се предпазители са специално проектирани да предпазват вашите мебели от надраскване,
 • Инсталирайте стълб за драскане: като предложите на котката си място, където да може свободно да драска, ще ограничите риска тя да нападне вашите мебели,
 • Образовайте котката си: научете го да не драска мебелите ви, като реагира твърдо, когато го хванете в крачка, и като го поздравите, когато използва чесалото си.

Някои допълнителни съвети за предотвратяване на котешки драскотини по вашите мебели

Ето някои препоръки, за да предотвратите котката да надраска мебелите ви:

как да защитим мебелите от котешки нокти
как да защитим мебелите от котешки нокти
 • Поддържайте редовно ноктите на вашата котка: редовното подрязване на ноктите на вашата котка може да й помогне да почувства по-малко необходимостта да се чеше,
 • Предложете му няколко вида драскотини: някои котки предпочитат драскалки от сезал, докато други харесват гофрираните. Като предлагате различни опции на вашата котка, ще увеличите шансовете тя да използва тях, а не вашите мебели,
 • Поставете стълбове за надраскване близо до мебели: за да насърчите котката си да използва чесалото си, поставете го близо до мебелите, които е чесала,
 • Помислете за обогатяване на околната среда: занимавайте котката си с играчки и дейности, за да ограничите скуката и стреса, фактори, които могат да я накарат да надраска мебелите.

Като следвате тези съвети и използвате алуминиево фолио, трябва да можете ефективно да защитите мебелите си от ноктите на вашата котка. Не забравяйте, че търпението и постоянството са ключови за промяна на поведението на вашия домашен любимец.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » За да защитите мебелите от котешки нокти, просто използвайте този продукт, който всички имаме у дома!