Защо да поставяте утайка от кафе в растенията?

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Pourquoi mettre du marc de café dans les plantes ?

Утайката от кафе е естествен продукт от процеса на приготвяне на кафе. Това е твърдият остатък, останал след варенето на смлени кафеени зърна. Утайката от кафе има много полезни свойства за растенията и растежа им. Поставете утайка от кафе в растенията има няколко предимства за тях, особено като тор, репелент и подобрител на почвата. Така че защо трябва да включите утайката от кафе във вашата градинарска рутина? Ето някои вълнуващи причини.

1. Богат на хранителни вещества естествен тор

Утайката от кафе е богата на основни хранителни вещества за растенията, като азот, фосфор и калий. Тези хранителни вещества са необходими за развитието и растежа на растенията. Когато добавите утайка от кафе към вашите растения, вие естествено ги подхранвате с тези така необходими елементи.

Пример: Добавянето на утайка от кафе към розите спомага за по-обилен и буен цъфтеж, благодарение на съдържанието на фосфор в утайката.

Защо да поставяте утайка от кафе в растенията?
Защо да поставяте утайка от кафе в растенията?

2. Подобрена структура на почвата

Утайката от кафе може значително да подобри структурата на почвата чрез увеличаване на аерационния капацитет и задържането на вода. Той също така насърчава растежа на полезни микроорганизми, които разграждат органичната материя и освобождават хранителни вещества в почвата, допринасяйки за здравословния растеж на растенията.

Пример: Добавянето на утайка от кафе към глинести почви може да ги направи по-леки и по-лесни за работа, като подобри тяхната структура.

3. Естествен репелент срещу вредители

Утайката от кафе съдържа съединения, които действат като репеленти срещу определени градински вредители, като охлюви и охлюви. Наистина, киселинността и грубата текстура на джибрите разубеждават тези паразити да дойдат да погълнат вашите ценни растения.

Пример: Поръсването на утайка от кафе около младите издънки помага за предпазването на охлювите и по този начин предпазва разсада от щетите, които могат да причинят.

утайка от кафе: естествен репелент
утайка от кафе: естествен репелент

4. Съюзник срещу някои болести

Редовната употреба на утайка от кафе във вашата градина може да помогне за предотвратяване на някои гъбични заболявания, като брашнеста мана и ръжда. Това се дължи на естествените противогъбични свойства на утайката от кафе, които ограничават развитието на патогенни гъбички, отговорни за тези заболявания.

Пример: Една супена лъжица утайка от кафе, смесена с литър вода, може да се напръска върху листата на растения с брашнеста мана, за да спре разпространението на болестта.

5. Принос към устойчивото развитие

Използвайки утайка от кафе във вашата градина, вие участвате в намаляването на отпадъците и устойчивото развитие. Всъщност утайката от кафе е рециклиран продукт, който може да се използва повторно, което не позволява да се окаже в сметищата или сметищата.

Пример: Натрупвайте утайка от кафе от ежедневните си препарати и я добавяйте редовно към домашния си компост, за да създадете богата на хранителни вещества поправка за вашите растения.

Какво трябва да се помни?

Следователно поставянето на утайка от кафе в растенията има няколко забележителни предимства както за техния растеж, така и за тяхната защита. Хранителните вещества в утайката от кафе помагат на растенията да растат здравословно, докато нейните противогъбични и репелентни свойства предпазват от болести и вредители. В допълнение, използването на утайка от кафе допринася за отговорен екологичен подход, като подобрява продукт, който често се изхвърля. Така че не се колебайте да включите този естествен и ефективен трик във вашата градинарска рутина!

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Защо да поставяте утайка от кафе в растенията?