Защо дрехите трябва да се перат с обърнатата страна? Трик, който ще ви направи голяма услуга

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Pourquoi faut-il laver les vêtements à l’envers

Начинът, по който се грижите за дрехите си, може да окаже значително влияние върху това колко дълго издържат и как изглеждат. Един от най-лесните начини да запазите качеството на дрехите си е да ги перете наопаки. В тази статия ще разгледаме защо тази техника е толкова важна и как може да ви помогне да защитите любимите си предмети.

Защитете цветовете и шарките

По време на машинно пране влакната на тъканите са подложени на многобройни търкания, които могат да доведат до обезцветяване или влошаване на шарките. Като перете дрехите отвътре навън, вие минимизирате директния контакт между видимите части на дрехата и другите елементи, присъстващи в машината, както и стените на барабана. Следователно това позволява запазват блясъка на цветовете и остротата на шарките така че да останат непокътнати във времето.

Защо трябва да перете дрехите наопаки?
Защо дрехите трябва да се перат с обърнатата страна?

Специални предпазни мерки за дънки и велурени дрехи

При дънките, особено тези с тъмен цвят, е препоръчително да се перат наопаки, за да се избегне загубата на пигменти по време на пране. Тази предпазна мярка позволява да се запази оригиналният цвят на дънките и да се намали появата на бели следи, причинени от триене. По същия начин, за дрехи от велур, прането с обърнатата страна запазва текстурата и усещането на тъканта.

Намалете появата на пилинг

Пилингът е малки групи от влакна, които се образуват върху повърхността на дрехите след няколко пранета. Те се причиняват главно от триенето на влакната помежду си и с други елементи, присъстващи в машината. Като перете дрехите наопаки, вие значително намаляват риска от пилинг, тъй като видимите части на дрехата са по-малко изложени на триене. Особено препоръчително е да перете пуловери и тениски от памук или вълна, обърнати наопаки, които са склонни да се налепват бързо.

Съвет за допълнително намаляване на пилинга

В допълнение към прането отвътре навън може да е полезно да използвате перилен препарат, специално предназначен да ограничи образуването на налепи или да изберете деликатен цикъл на пране при ниска температура. Освен това избягвайте претоварването на пералнята, тъй като това увеличава триенето между дрехите.

Ограничете износването на лога и щампи

Дрехи с лога, бродерии или щампи може да се повредят при машинно пране. Директното излагане на други дрехи и стените на барабана може да причини обелване, надраскване или напукване на тези декоративни елементи. Като перете дрехите си отвътре навън, защитавате лога и отпечатъци от тези атаки и да удължите живота им.

Запазете ципове и копчета

В същия дух, прането на дрехите отвътре запазва и аксесоари като ципове, копчета или копчета. Ограничавайки директния им контакт с други елементи в машината, намалявате риска от повреда и преждевременно износване.

Най-добри практики за пране на дрехи отвътре

За да извлечете пълните предимства на прането на дрехите с обърнатата страна, ето някои допълнителни съвети:

  • Сортирайте дрехите си според техния цвят, материал и ниво на замърсяване, за да се избегне пренасяне на цвета или влошаване поради неправилно измиване.
  • Използвай специална чанта за пране за много деликатни дрехи, като фино бельо или дантелени елементи. Това ще добави допълнителна защита при пране отвътре навън.
  • Когато измиването приключи, изсушете дрехите отвътре навън също. Така ще запазите повече цветовете и шарките, особено ако използвате сушилня или сушите дрехите си на пряка слънчева светлина.

Възприемането на практиката да се перат дрехите отвътре е просто и ефективно решение за удължаване на живота им и запазване на външния им вид. Не се колебайте да интегрирате тази техника в ежедневната си рутинна поддръжка!

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Защо дрехите трябва да се перат с обърнатата страна? Трик, който ще ви направи голяма услуга