Защо не трябва да мачкате хлебарки у дома?

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Pourquoi il ne faut surtout pas écraser les cafards à la maison ?

THE хлебарки са насекоми, които често нахлуват в домовете и апартаментите ни, предизвиквайки истински кошмар за много домакинства. Те са не само отвратителни, но и могат да пренасят болести. Изправени пред тези вредители, нормално е да приемете рефлекс: искате да ги смажете. Но знаете ли, че смачкването на хлебарки в дома ви не е най-добрият начин да се отървете от тях? Ето защо.

Феромони от хлебарки: предупредителен сигнал за техните събратя хлебарки

Хлебарките отделят секрет феромони, химикали, които им позволяват да комуникират помежду си. Тези феромони играят различни роли, като привличане на сексуален партньор или посочване на място за хранене. Въпреки това, когато хлебарка бъде смачкана, тя също отделя алармени феромони. Те се използват за предупреждаване на други хлебарки за опасност.

Защо не трябва да мачкате хлебарки у дома?
Защо не трябва да мачкате хлебарки у дома?

Призив за бързо размножаване

Когато хлебарка открие алармени феромони, тя може да предизвика бързо размножително поведение. В действителност, ако се възприеме опасност, хлебарките са склонни да се размножават по-бързо, за да компенсират загубата на членове на тяхната колония. По този начин, смачквайки хлебарка, рискуваме в крайна сметка да благоприятстваме разпространението на тези насекоми.

Разпръскването на яйца и бактерии

Хлебарките носят много яйца и бактерии, които могат да се разпространяват при смачкване. Като смачкате хлебарка, вие рискувате да разпространите яйцата й във вашия дом, като по този начин можете да раждате нови индивиди. Освен това, бактериите по тялото на хлебарката могат да се прехвърлят върху повърхности с който е влязъл в контакт по време на катастрофата си. По този начин можете несъзнателно да разпространите потенциално патогенни микроби и бактерии към вас и вашето семейство.

Сериозен хигиенен проблем

В допълнение към разпространението на яйца и бактерии, смачкването на хлебарка може да създаде и хигиенен проблем. В сила, труповете на хлебарки могат да привлекат други насекоми като мравки или мухите, които ще се хранят с тези останки. Това може да създаде истинска хранителна верига във вашия дом с всички произтичащи от това последици по отношение на чистотата и хигиената.

Алтернативни решения за борба с хлебарки

Сега, след като видяхме защо смачкването на хлебарки не се препоръчва, е време да обмислим алтернативни методи за тяхното премахване. Ето няколко предложения:

  • Използвайте капани за хлебарки, които ви позволяват да ги уловите, без да ги смачквате. Можете също така да си направите сами, като използвате пластмасови бутилки и стръв (напр. мед, смесен с брашно).
  • Прилагайте специфични инсектициди: има химикали, предназначени да убиват хлебарки, без да ги смачкват. Въпреки това, не забравяйте да следвате инструкциите за употреба и да вземете необходимите предпазни мерки, за да защитите вашето здраве и това на вашите домашни любимци.
  • Обадете се на професионалист: ако заразата е значителна или не можете да се отървете от хлебарките въпреки усилията си, може да е разумно да се обадите на компания, специализирана в борбата с вредителите. Това ще може да настрои лечение, адаптирано към вашата ситуация.

Превенцията, ключът към дом без хлебарки

И накрая, за да предотвратите връщането на хлебарки, важно е да вземете превантивни мерки. Ето няколко съвета:

  1. Поддържайте дома си чист и подреден. Хлебарките са привлечени от храна и вода, така че не забравяйте да почиствате редовно повърхностите и не оставяйте остатъци от храна да лежат наоколо.
  2. Премахнете източниците на влага, тъй като хлебарките се нуждаят от вода, за да оцелеят. Отстранете течовете, проветрете влажните помещения и избършете застоялата вода.
  3. Запечатайте пукнатини и дупки, които могат да служат като входни точки за хлебарки. Използвайте уплътнител, разширяваща се пяна или дори тапи от неръждаема стомана, за да запълните тези празнини.
  4. Редовно поддържайте канализацията, тъй като те могат да бъдат убежище за хлебарки. Не забравяйте да използвате подходящи деблокиращи продукти и не се колебайте да се свържете с професионалист, ако е необходимо.

Прилагайки тези съвети, можете значително да намалите риска от заразяване с хлебарки в дома си и да избегнете необходимостта да прибягвате до по-малко ефективни методи за елиминиране, като например смачкването им.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Защо не трябва да мачкате хлебарки у дома?