Защо опитни домакини слагат лимон на метлата? Простият трик, който прави живота по-лесен

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Pourquoi les femmes de ménage expérimentées mettent du citron sur le balai

Замисляли ли сте се защо някои домакини изглежда имат умението да правят дома ви искрящ и приятен, докато други могат да работят с часове, без да получат същите резултати? Разликата често се крие в триковете и техниките, използвани от тези професионалисти по почистване. Един от тези методи е използването на естествена и екологична съставка: лимон. В тази статия ще проучим защо опитни домакини слагат лимон върху метлата и как този лесен трик може да улесни живота.

Защо да използваме лимон в домакинството?

Лимонът е универсален плод, който има много полезни почистващи свойства. Ето няколко причини, поради които е толкова популярен сред домакините:

 • Естествен антибактериален : благодарение на високото си съдържание на лимонена киселина, лимонът е в състояние да убие голям брой бактерии и микроби, присъстващи по повърхностите.
 • Ефективен обезмаслител : лимонената киселина, съдържаща се в лимона, също помага за разтварянето на мазнини и масла, което прави повърхностите по-лесни за почистване.
 • Елиминира неприятните миризми : свежият и приятен аромат на лимон помага за неутрализиране на лошите миризми, оставяйки усещане за свежест в цялата къща.
 • Екологичен : за разлика от химикалите, съдържащи се в много домакински почистващи препарати, лимонът е естествен продукт, който не вреди на околната среда.
Защо опитни домакини слагат лимон на метлата
Защо опитни домакини слагат лимон на метлата

Лимон върху метлата: лесен трик за по-лесно почистване

Сега, след като обяснихме защо лимонът е толкова полезен за почистване, нека видим как да го използвате с метлата си, за да получите още по-добри резултати при почистване:

Подготовка на метлата

 1. Първо се уверете, че метлата ви е чиста и без мръсотия или прах. Ако е необходимо, пуснете го под гореща вода и го оставете да изсъхне, преди да започнете.
 2. След това разрежете лимон наполовина и леко изстискайте едната половина, за да пусне малко сок. Можете също така да използвате спрей бутилка, съдържаща лимонов сок, ако предпочитате.
 3. След това разтрийте половината лимон (или напръскайте сока) върху четините на метлата, като се уверите, че сте ги покрили добре. Оставете за няколко минути, за да позволите на лимона да проникне във влакната и да действа върху бактериите и микробите.

Използване на метлата

След като метлата ви е напоена с лимон, можете да я използвате както обикновено за почистване на пода и други повърхности. Ето няколко съвета за оптимизиране на резултатите:

 • Алтернативни движения : За ефективно почистване редувайте къси, бързи движения на метене с по-дълги, по-интензивни движения. Това ще позволи на лимона да действа върху различни замърсявания и да проникне в труднодостъпни места.
 • Сменяйте редовно посоката : За да избегнете просто пренасяне на мръсотия и прах от едно място на друго, сменяйте често посоката, когато метете. Не се колебайте да преминете през една и съща зона няколко пъти, за да я почистите добре.
 • Изплакнете метлата, ако е необходимо : ако метлата ви се замърси твърде много или ако вече не събира прах правилно, изплакнете я с гореща вода, преди да я накиснете отново с лимон. Можете също да използвате четка, за да отстраните остатъците, вградени във влакната.

Други съвети как да се възползвате от предимствата на лимона в домакинството

Лимонът може да се използва по много други начини, за да улесните почистването и да подобрите чистотата на вашия дом:

 • Разтворете лимонов сок във вода за създаване на решение за почистване на множество повърхности. Можете да го използвате върху плотове, огледала, стъкло и много други повърхности.
 • Натрийте с половин лимон кранове и душове за премахване на варовик и възстановяване на блясъка на хромирано оборудване.
 • Използвайте лимон, за да дезодорирате хладилника си като поставите вътре купа с лимонов сок или като натъркате стените с кърпа, напоена с този сок.
 • Смесете лимонов сок със сода за хляб за създаване на абразивна каша, която може да се използва за почистване на решетки на фурна, загорели тигани и много други трудни за почистване предмети.

Лимонът е ценен съюзник за всеки, който иска да улесни ежедневното си почистване и да подобри чистотата на дома си. Не се колебайте да опитате този прост и ефективен трик да сложите лимон върху метлата си – ще се изненадате от получените резултати!

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Защо опитни домакини слагат лимон на метлата? Простият трик, който прави живота по-лесен