Защо резервоарът никога не трябва да се пълни до ръба при зареждане?

Често е изкушаващо да искате да запълните максимума резервоар на автомобила му за да се възползвате напълно от складовия капацитет и по този начин да избегнете няколко спирания на бензиностанцията. Тази практика обаче не е без последствия и дори може да причини проблеми на вашия автомобил. В тази статия ще открием причините, поради които никога не трябва да пълните резервоара си докрай.

Разширяване на течности и преливане

Когато напълните резервоара си до ръба, не остава място за разширяване на гориво поради температурни вариации. Това е така, защото течностите са склонни да се разширяват, когато са горещи, и да се свиват, когато са студени. По този начин препълненият резервоар може да доведе до свръхналягане и да причини разлив на бензин или дизелособено в горещо време.

Защо никога не трябва да пълните резервоара до ръба, когато зареждате
Опасностите от пълненето на резервоара ви докрай

Опасности за изпарителната горивна система

Съвременните автомобили са оборудвани с a система за изпаряване на горивните пари (EVAP), който има функцията да възстановява въглеводородните пари, отделяни от резервоара, и да ги въвежда отново във веригата за подаване на гориво.

Тази система позволява да се намалят замърсяващите емисии и да се ограничи загубата на бензин поради изпарение. Въпреки това, когато напълните резервоара си до ръба, изпаренията на горивото могат да се смесят с течността и да наситят устройството.

заредете гориво на бензиностанцията

Ефекти върху работата на двигателя

Ако системата EVAP бъде нахлула от течно гориво, тя вече не може да изпълнява правилно ролята си и може да причини проблеми с работа на двигателя. Наистина, твърде много горивни пари в горивната система може да предизвика смес от въздух и гориво, която е твърде богата, което води до лошо горене и намалена работа на двигателя. В дългосрочен план това може дори да повреди катализатора и други компоненти на автомобила.

Разходи за ремонт и влияние върху гаранцията

Може да се наложи повреда, причинена от препълнен резервоар скъпи ремонти, особено ако системата EVAP или други части на двигателя са засегнати. В допълнение, тази практика често се счита за неправилна употреба на превозното средство и следователно може анулира гаранцията на производителя В случай на проблем. Поради това е за предпочитане да спазвате максималния капацитет, посочен за вашия резервоар, за да избегнете подобни неудобства.

Как да избегнете препълването на резервоара си?

За да не напълните резервоара си докрай, просто следвайте няколко прости съвета:

Дайте газ
Зареждане с гориво по правилния начин
  • Спазвайте посочения максимален капацитет : всяко превозно средство има определен капацитет на резервоара и е важно да не надвишавате тази граница. Можете лесно да намерите тази информация в ръководството за употреба на вашия автомобил или на специализирани сайтове.
  • Оставете помпата да спре автоматично : При зареждане с гориво помпите са проектирани да спират автоматично, когато резервоарът е почти пълен. Не насилвайте пистолета да добавя няколко допълнителни галона, това няма да ви спести много пари и може да повреди автомобила ви.
  • Избягвайте разклащането на автомобила : Някои шофьори вярват, че като разклатят колата си, могат да налеят повече гориво в резервоара. Тази практика не се препоръчва, тъй като може да причини преливане и проблеми с EVAP системата.

Добър жест за околната среда и вашия портфейл

И накрая, да не пълните резервоара си до ръба също е от полза за околната среда и твоят бюджет. Наистина, преливането на гориво води до емисии на замърсяващи газове и загуба на ценни дестилати. От друга страна, проблемите с работата на двигателя и скъпите ремонти могат да натоварят портфейла ви.

По този начин, за да запазите автомобила си, околната среда и бюджета си, трябва да спазвате максималния капацитет на резервоара си и да не се опитвате да го напълните до последната капка бензин или дизел.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » Защо резервоарът никога не трябва да се пълни до ръба при зареждане?