Защо силно не се препоръчва засаждането на домати и лук на едно и също място?

Има много съвети и съвети за успешна зеленчукова градина, особено по отношение на асоциирането на растенията и редуването на културите. Сред тези препоръки често срещаме тази за избягване на засаждането на домати и лук на едно и също място. Какви са причините за тази предпазна мярка? Тази статия ви кани да откриете основните аргументи в полза на разделянето на тези два популярни зеленчука.

Проблемите, свързани със съжителството между домати и лук

Основният проблем при засаждането на домати и лук едно до друго е, че тези две растения имат различни нужди по отношение на почвата, водата и пространството.

Защо доматите и лукът да не се засаждат на едно място?
Защо доматите и лукът да не се засаждат на едно място?

Разлики в нуждите от вода

На първо място, на доматите изискват много вода, особено по време на образуването на плода. Поради това те оценяват редовното и обилно поливане. Лукът, от друга страна, се нуждае от по-малко вода и сравнително добре дренирана почва. Твърде високата влажност може да насърчи развитието на гъбични заболявания при лука.

Изисквания за пространство и светлина

В допълнение, доматите образуват доста обемисти растения и могат да създават сянка върху съседните култури. Лукът обаче се нуждае от много светлина, за да расте правилно. Следователно близостта до доматите може да навреди на растежа на лука.

Проблемите на конкуренцията за хранителни вещества

И накрая, доматите и лукът имат различни нужди от хранителни вещества. Доматите са с високо съдържание на азот, калий и фосфор, докато лукът се нуждае най-вече от калий и фосфор. Следователно може да има конкуренция между тези две растения за усвояването на наличните в почвата хранителни вещества.

доматено растение
доматено растение

Рискът от предаване на болестта

Друг аргумент в полза на разделянето на културите от домати и лук се отнася до риска от предаване на болести между двете растения.

гъбични заболявания

Едно от основните гъбични заболявания, засягащи лука, е лукова муха. Тази муха снася яйцата си в подножието на растенията лук, а ларвите след това се хранят с луковиците. Забелязано е обаче, че тази муха е привлечена и от доматените растения. Следователно засаждането на домати близо до лука увеличава риска от разпространение на това заболяване.

Бактериални заболявания

По същия начин някои бактериални заболявания могат да се предават между домати и лук. Това е особено случаят на бактериален рак, което кара растенията да увяхват и умират. Чрез разделянето на тези два зеленчука рискът от кръстосано замърсяване е ограничен.

Ползите от редуването на културите и придружаващото засаждане

Освен специфичните проблеми, свързани с асоциацията домати-лук, обикновено се препоръчва да се практикува смяна на реколтите и на другарство в зеленчуковата градина за насърчаване на здравето и продуктивността на растенията.

растение лук
растение лук

Смяна на реколтите

Сеитбообращението се състои в това да не се презасаждат едни и същи зеленчуци на едно и също място няколко години подред. Тази практика има няколко предимства:

  • Намалете предаването на болестта : като се избягва инсталирането на растения, чувствителни към едни и същи патогени едно до друго, рискът от разпространение на болести се намалява.
  • Ограничете разпространението на паразити : редовната промяна на местоположението на културите нарушава жизнения цикъл на вредителите, които се хранят с растения.
  • Поддържайте плодородието на почвата : чрез редуване на видовете зеленчуци избягваме винаги да извличаме едни и същи хранителни вещества от почвата, което помага да се запази нейното богатство и структура.

другарство

Дружеството се отнася до асоциирането на растения, които представляват полезни синергии помежду си. Тази практика позволява по-специално:

  • Подобрете здравето на растенията : определени асоциации насърчават устойчивостта към болести и паразити.
  • Оптимизирайте използването на пространството : като свързваме растенията с допълващи се нужди, ние избягваме загубата на пространство и ресурси.
  • Насърчаване на опрашването : чрез смесване на видовете привличаме повече опрашващи насекоми, което подобрява производството на плодове и зеленчуци.

За да обобщим, най-добре е да избягвате засаждането на домати и лук на едно и също място поради разликите в нуждите на тези два зеленчука и риска от предаване на болести. Препоръчва се също така да се практикува ротация на културите и придружаващо засаждане, за да се насърчи здравето и производителността на зеленчуковата градина. Например, комбинирайте моркови с лук е страхотна идея, тъй като те имат допълнителни нужди и лукът държи насекомите вредители далеч от морковите.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » Защо силно не се препоръчва засаждането на домати и лук на едно и също място?