Защо стаи 420 и 13 не съществуват в по-голямата част от хотелите?

Със сигурност сте забелязали по време на вашите бизнес пътувания или пътувания за почивка, че някои стаи, като 13 или 420, често отсъстват от хотелите. Но защо в някои заведения няма стая 420 и 13? Нека се потопим заедно в причините зад тези любопитни изчезвания.

Страхът от лош късмет: стая номер 13

Числото 13 се смята от много култури за знак за лош късмет, което до голяма степен обяснява липсата на стаи с това число в хотелите. Това народно вярване произтича по-специално от факта, че Юда, предателят, който предаде Исус на римските власти, беше тринадесетият ученик, който седна на масата на Тайната вечеря.

Защо в хотелите няма стаи 420 и 13
Защо в хотелите няма стаи 420 и 13?

Triskaidekaphobia: ирационалният страх от числото 13

Много хора страдат от трискайдекафобия, фобия, свързана със страха от числото 13. За да избегнат предизвикването на чувство на безпокойство у клиентите си, много хотелиери избират просто да премахнат стая 13 от заведението си. Някои дори стигат дотам, че премахват и 13-ия етаж, като понякога го заменят с мецанин или зона за релакс.

Легендата за стая 420

Ако липсата на стая номер 13 се корени в религиозни вярвания, тази на стая 420 е свързана със съвсем различна легенда. Всъщност числото 420 се отнася до кода, използван от група калифорнийски приятели през 70-те години, за да сигнализира, че е време да се съберем и да консумираме канабис. Оттогава терминът 420 се превърна в международен символ на употребата на марихуана.

Номера на стаи, които не съществуват в хотелите
Номера на стаи, които не съществуват в хотелите

Предотвратете повреда и кражба

За да предотвратят изкушението на клиентите да откраднат или вандализират табелите, указващи номера на стая 420, или дори да организират незаконни дейности там, някои хотелиери просто избират да игнорират този номер. Така те избягват евентуални проблеми със закона и запазват спокойствието на своето заведение.

Други липсващи числа: суеверия и традиции

В допълнение към стаи 13 и 420 има и други номера, които могат съзнателно да бъдат пропуснати в хотелите в зависимост от културата и традициите.

  1. Номер 4: В азиатските страни, особено в Китай, Япония и Южна Корея, числото 4 се смята за нещастно, тъй като произношението му е много близко до това на думата „смърт“. Следователно не е необичайно за хотели, разположени в тези региони, да избягват да използват този номер за своите стаи.
  2. Номер 17: В Италия числото 17 се свързва с лош късмет поради приликата му с думата “VIXI” с римски цифри, което означава “живях” и следователно може да се тълкува като преждевременно съобщение за смърт. Италианските хотели често предпочитат да избягват този номер, точно както някои авиокомпании отказват да предоставят място 17 на своите пътници.
Липсващи номера на стаите в хотелите
Липсващи номера на стаите в хотелите

Когато хотелите играят на картата на оригиналността

Но изправени пред всички тези суеверия и легенди, някои заведения избират напълно да приемат тези противоречиви числа и дори да ги превърнат в туристически атракции сами по себе си.

Тематични стаи, за да се откроите

Например има хотели, където стая 13 е декорирана на тема късмет, с предмети за късмет или вдъхновяващи цитати. Други заведения са избрали да обзаведат своята стая 420 като истински храм на канабиса, предлагайки стенописи, аксесоари и книги за това растение.

Тези смели инициативи позволяват не само да се играе с установените кодове, но и да се привлекат любопитни клиенти, жадни за оригинални изживявания. По този начин, далеч от това да представляват проклятие, тези номера на стаи могат да се превърнат в истинско предимство за хотелиерите, които се осмеляват да се откроят.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Съвети » Защо стаи 420 и 13 не съществуват в по-голямата част от хотелите?