Защо вече не трябва да изхвърляте водата от варенето на артишока?

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Pourquoi l

В кухнята е обичайно да се изхвърля водата от варенето на зеленчуците, след като са били приготвени. Тази вода обаче понякога е пълна с неподозирани ползи за здравето и околната среда. Това е особено случаят с водата за готвене на артишок, който съдържа голям брой минерални соли и микроелементи, които са от интерес за нашия организъм. В тази статия открийте защо сега трябва да рециклирате тази вода вместо да го оставите да отиде в канала.

Концентриран източник на хранителни вещества

Водата за готвене на артишок съдържа голям брой минерални соли и Д’микроелементи, като калий, калций, магнезий и фосфор. Тези елементи са от съществено значение за правилното функциониране на нашето тяло и помагат за укрепване на имунната ни система. В допълнение, те също помагат за регулиране на нашия метаболизъм и поддържане на добро здраве на костите.

Защо водата за готвене на артишок заслужава втори живот?
Защо водата за готвене на артишок заслужава втори живот?

Как да се възползваме от предимствата на водата за готвене от артишок?

Има няколко начина да използвате водата за готвене на артишок, за да се възползвате от нейните предимства:

  • В напитката: Можете да го консумирате студен или горещ, като запарка или бульон. Възможно е също така да се смеси със зеленчуков или плодов сок за подобряване на вкуса.
  • В кухнята : Водата от готвене на артишок може да се използва отново като основа за приготвяне на сосове, супи, ризото или дори паста. Добавя нотка на вкус и мекота към вашите ястия, като същевременно ги обогатява с хранителни вещества.
  • В козметиката: Благодарение на богатството си на минерали, водата от артишок има овлажняващи и омекотяващи свойства за кожата. Можете да го използвате като естествен тоник след премахване на грима или да добавите няколко лъжици към ваната си, за да се възползвате от неговите успокояващи свойства.

Екологичен и икономичен жест

В допълнение към ползите за здравето, рециклирането на вода за готвене от артишок също допринася за опазването на околната среда. Наистина, това представлява прост и ефективен начин за ограничаване на водните отпадъци и спестяване на този ценен ресурс. Освен това, като намалите количеството вода, което използвате в дома си, ще намалите и цената на сметката си за вода.

Защо не поливате растенията си с водата за готвене на артишок?

Водата от варенето на артишок също може да се използва за поливайте растенията във вашата градина. Наистина, съдържанието му на хранителни вещества и минерали е от полза не само за нашето тяло, но и за растенията. По този начин, поливайки вашите растения с тази вода, богата на минерални соли, вие ще им осигурите основни хранителни вещества за растежа и развитието им.

Въпреки това, преди да използвате водата за готвене на артишок за поливане на вашите растения, се препоръчва да я оставите да изстине и да я разредите с чиста вода, за да избегнете всякакъв риск от изгаряния или термичен шок.

Какво ще кажете за другите води за готвене?

Ако водата за готвене на артишока предлага много предимства, какво да кажем за другите зеленчуци? Отговорът наистина зависи от вида на съответния зеленчук:

  • Нишестени зеленчуци: Водата за варене на картофи, паста или ориз съдържа голямо количество нишесте, което й придава гъста и лепкава текстура. Следователно тази вода не се препоръчва за директна консумация или повторна употреба. Въпреки това може да се използва за приготвяне на ястия като ньоки или блини, или за сгъстяване на сосове и супи.
  • Зелените зеленчуци: Водата за готвене на зелени зеленчуци (спанак, зеле, броколи и др.) обикновено е богата на минерали и витамини. Следователно можете да го използвате по същия начин като водата за готвене на артишок, а именно за приготвяне на бульони, супи или като основа за сосове.
  • Сухи зеленчуци: Водата за готвене от варива (леща, нахут, боб и др.) също съдържа ценни хранителни вещества за нашия организъм. Може да се използва повторно за приготвяне на пюрета, супи или солени смутита.

Водата за готвене от артишок е ценен източник на хранителни вещества и микроелементи за нашето тяло, като същевременно помага за опазване на околната среда и пестене на вода. Така че защо да не му дадете втори живот?

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Защо вече не трябва да изхвърляте водата от варенето на артишока?