Защо вече не трябва да поставяме мокрия телефон в ориз и какво да правим вместо това?

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Pourquoi ne faut-il plus mettre le téléphone mouillé dans du riz et que faire à la place ?

Ако някога случайно сте изпускали смартфона си във вода или друга течност, вероятно сте чували, че най-доброто нещо, което можете да направите, е да го поставите в торба със суров ориз. Въпреки това, този добре познат метод вече не се счита за най-добрият вариант за ремонт на повреден от вода телефон. В тази статия ще разгледаме защо този мит за ориза продължава да съществува и какви са ефективните алтернативи за спасяване на вашия смартфон.

Ограниченията на суровите оризови зърна за изсушаване на телефон

Популярността на техниката с ориз се основава на идеята, че суровите оризови зърна имат абсорбиращи свойства, които ще помогнат за премахване на влагата от телефона. Въпреки че оризът наистина може да абсорбира малко влага, той има няколко недостатъка, когато става въпрос за пълно изсушаване на електронно устройство:

Защо вече не трябва да поставяме мокрия телефон в ориз и какво да правим вместо това?
Защо вече не трябва да поставяме мокрия телефон в ориз и какво да правим вместо това?
  • Оризът не е достатъчно абсорбиращ: Оризовите зърна трудно могат да абсорбират цялата вода в телефона, особено ако телефонът е бил потопен дълго време.
  • Опасност от отломки: Като поставите телефона си в торба с ориз, вие също рискувате да внесете фини частици ориз вътре в устройството, което може да причини блокиране или късо съединение.
  • Времето, необходимо за изсъхване: Оставянето на телефон в ориз за 24-48 часа може да не е достатъчно, за да се премахне цялата влага вътре, оставяйки риск от корозия или електрически повреди.

Поради тези ограничения е ясно, че оризът не е магическият куршум, който да спаси мокрия ви смартфон.

Алтернативите за изсушаване и ремонт на повреден от вода телефон

За щастие има по-ефективни методи за опит за спасяване на повреден от вода смартфон. Ето някои опции за проучване:

Незабавно изключете устройството и извадете батерията, ако е възможно

Решаващата първа стъпка за минимизиране на щетите от вода е незабавно да изключите телефона си и да извадите батерията, ако е възможно. Това ще намали риска от късо съединение и електрически повреди.

Използвайте прахосмукачка, за да отстраните излишната вода

Ако имате достъп до прахосмукачка, използвайте я, за да изсмучете възможно най-много вода от телефона си. Този метод е по-ефективен от ориза, защото бързо премахва голямо количество вода, без да въвежда допълнителни отпадъци вътре в устройството.

Подсушете телефона с абсорбиращ материал

След като отстраните възможно най-много вода с вакуум, увийте телефона си в абсорбиращ материал, като хартиена кърпа или мека кърпа. Оставете го да изсъхне за няколко часа или дори за една нощ, за да премахнете възможно най-много влага.

Използвайте по-ефективни десиканти от ориза

Вместо да прибягвате до ориз, изберете по-силни десиканти като:

  • Силициев гел: Тези малки сашета съдържат мъниста силикагел, които са много по-ефективни при абсорбиране на влага от суровите оризови зърна. Можете да използвате запазени сашета от други продукти или да закупите такива специално за тази употреба.
  • Котешки пясък: Котешкият пясък на основата на силициев диоксид също е много абсорбиращ и може да се използва като алтернатива на ориза. Само не забравяйте да увиете телефона си в чисто парче плат, преди да го поставите в пясъка, за да предотвратите навлизането на частици в устройството.

Кога да се консултирате със сервиз за смартфони?

Дори ако сте следвали всички препоръчани стъпки за изсушаване и почистване на телефона след контакт с вода, може да остане вътрешна повреда. Ако телефонът ви не работи правилно, след като сте изпробвали тези методи за сушене, най-добре е да се консултирате с професионален сервиз за смартфони. Те ще могат да оценят степента на щетите и да ви предложат подходящи решения за възстановяване на работното състояние на вашето устройство.

Накратко, въпреки че техниката със суров ориз е широко използвана, тя вече не се счита за най-добрия вариант за сушене на мокър телефон. Съществуват по-ефективни алтернативи, като например използването на прахосмукачка или по-ефективни десиканти. Не се колебайте да се консултирате с професионалист, ако имате някакви съмнения относно състоянието на вашия смартфон след инцидент с вода.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Защо вече не трябва да поставяме мокрия телефон в ориз и какво да правим вместо това?