Знаете ли тези бабини трикове за премахване на натрупания по плочките варовик без усилие?

Публикувано на
чрез Ekaterina Stefanova
Les astuces de grand-mère pour enlever le calcaire incrusté sur le carrelage

Варовикът е често срещан проблем в домовете ни, особено когато чешмяната вода е твърда. Може да се натрупа върху плочки и други повърхности, оставяйки неприятни бели следи, които трудно се премахват. За щастие нашите баби вече са намерили ефективни решения за преодоляване на инкрустирания варовик. Ето някои от тези изпитани съвети.

Бял оцет: естественият съюзник срещу варовика

Белият оцет несъмнено е един от най-ефективните природни продукти за премахване на варовик. Наистина неговата киселинност разтваря минералните отлагания, отговорни за петната. Можете да го използвате чист или разреден с вода (50/50) в зависимост от състоянието на вашите плочки.

Бабини съвети за отстраняване на натрупания варовик от плочките
Бабини съвети за отстраняване на натрупания варовик от плочките

Директно нанасяне с кърпа или гъба

Просто потопете чиста кърпа или гъба в бял оцет и изтъркайте зоните, засегнати от варовик. Оставете да действа няколко минути, след което изплакнете с чиста вода. Не се колебайте да повторите операцията, ако е необходимо.

В спрей за целенасочено действие

Налейте бял оцет в бутилка със спрей и го напръскайте върху следите от варовик. Оставете да действа поне 15 минути, след което изтъркайте с влажна гъба или кърпа. След това изплакнете обилно с чиста вода.

Бабини съвети за премахване на инкрустиран варовик от плочките (2)
Как да премахнете инкрустирания варовик от плочките с бабини трикове

Лимон: естествено и приятно решение

Лимонът също е отличен съюзник за преодоляване на варовика, инкрустиран върху плочките. Неговата киселинност помага за разтварянето на минерални отлагания, докато свежият му аромат оставя приятна миризма в стаята.

Натрийте с половин лимон

Разрежете лимон наполовина и с едната половина натрийте директно засегнатите от варовик зони. Оставете да действа няколко минути, след което изплакнете обилно с чиста вода.

Разреден лимонов сок

Смесете сока от един лимон с литър хладка вода. Накиснете чиста кърпа в този разтвор и я избършете върху натрупаните плочки. Оставете да действа около 15 минути, след което изплакнете с чиста вода.

Бабини съвети за премахване на инкрустиран варовик от плочките (3)
Сода за хляб: за почистване и избелване

Сода за хляб: за почистване и избелване

Содата за хляб е друг естествен продукт, който може да помогне за премахване на натрупания варовик. Неговият фин размер на зърното улеснява отстраняването на отлаганиятадокато неговите алкални свойства помагат за неутрализиране на киселините, съдържащи се в минералните отлагания.

Бикарбонатна паста и бял оцет

Смесете две супени лъжици сода за хляб с малко бял оцет, за да направите паста. Нанесете тази паста върху лющещите се участъци и разтрийте с гъба или стара четка за зъби. Оставете да действа 15 минути, след което изплакнете с чиста вода.

Предпазните мерки, които трябва да се вземат

Преди да използвате тези трикове на баба, за да премахнете инкрустирания варовик от вашите плочки, е важно да вземете определени предпазни мерки:

  • Винаги правете тест върху малка, незабележима област, преди да третирате цялата повърхност, за да проверите дали използваният продукт не обезцветява или поврежда материала.
  • Изплакнете обилно с чиста вода след всяко третиране, за да отстраните всички остатъци от продукта.
  • Защитете ръцете си с ръкавици, когато използвате киселинни продукти като бял оцет или лимон, тъй като те могат да дразнят кожата.

В обобщение, има няколко ефикасни бабини трикове за премахване на котлен камък, натрупан върху плочките, по-специално чрез използването на натурални продукти като бял оцет, лимон и сода бикарбонат. Не се колебайте да тествате тези решения, за да обновите облицовката си и да се насладите на по-чист и приятен интериор.

Photo of author
За автора, Ekaterina Stefanova
Интересувам се от психология и прекарвам времето си в търсене на нови интелектуални предизвикателства, за да упражнявам ума си и същевременно да се отпусна.
Начална страница » Новини » Знаете ли тези бабини трикове за премахване на натрупания по плочките варовик без усилие?